При обръщане към лекар по повод проблеми с млечната жлеза в цикъла на изследвания едно от основните инструментални мероприятия е ултразвук на гърдата.

То е показно при подозрения за мастит за определяне на локализацията на гнойното огнище. А също и при наличие на болка, дискомфорт, секрети от гърдите при некърмещи жени.

Често е показно провеждането на ултразвук на фона на мастопатия за оценка на промените в динамиката като първи етап при откриване на туморни процеси, за топична диагностика.

Изследването се провежда от специалист по ултразвукова диагностика, който дава заключение, а диагнозата се поставя от мамолог или от гинеколог.

Лекарски преглед и ултразвук на гърдата за профилактика

За грижа за собствената си красота и здраве на гърдите за жените е препоръчително, дори без каквито и да е оплаквания, да посещават мамолог поне веднъж годишно.

Със същата честота е препоръчително провеждането на ултразвук на млечната жлеза.

Целта е възможно най-бързо и без какъвто и да дискомфорт да се определи състоянието на тъканите.

Често лекарят при детайлен преглед и анализ на получените при ултразвук данни открива началните стадии на определени патологии, които не се виждат с невъоръжено око и не се определят чрез палпация на тъканите на гърдите.

Така се откриват различни възпалителни, хормонални и туморни процеси в млечната жлеза, включително и ракови.

Днес лекар-мамолог има във всяка по-голяма болница, а ако няма прегледът може да се проведе от гинеколог, при необходимост се прави консултация и с хирург.

Ултразвук може да се провежда от момента на началото на растежа на гърдите, до края на живота, след 40 се допълва с мамография.

Гърдите имат специфична структура, при провеждане на ултразвук лекарят преглежда всички съществуващи дялове.

А също и областта на мастната тъкан, като се изучават съществуващите уплътнения.

При процедурата гърдите трябва да са напълно разголени, изследването се провежда на кушетка.

Ултразвук при мастопатия

Поради своята простота и достъпност ултразвукът се отнася към един от основните методи за изследване при всякакви оплаквания на жени относно млечната жлеза.

Това наличие на мастопатия или на кисти, фиброаденом на гърдите, болезненост, секрети от зърната и всякакви други уплътнения.

Често проблем на жените става мастопатията, която се проявява с болезненост и дискомфорт в гърдите, в различни фази на цикъла, промени в структурата на жлезите както с огнищен, така и с дифузен характер.

Ултразвукът позволява да се оцени мащаба на проблема и да се отличат проблемите на мастопатията от по-сериозните увреждания.

В хода на лечението периодично провежданото ултразвуково сканиране позволява да се оцени ефективността на терапията, възможни усложнения.

Ако се подозира мастопатия на гърдите, най-подходящото време за изследване е периодът от 5-ти до 10-ти ден на цикъла.

Това е време, когато естрогеновото влияние върху тъканите на млечната жлеза е минимално.

През този период всички изменения ще бъдат максимално изразени, и е по-малък рискът от грешни резултати.

Показания за провеждане на ултразвук на гърдите – възелчета, бучки, болка

Ултразвукът позволява бързо и безболезнено изследване на структурата на млечната жлеза при наличие на различни оплаквания от жената.

Често се назначава след откриване на патологични образувания в гърдите при прегледа.

Показен е ултразвук при наличие на секрети зърната, ако това не е кърмеща и не бременна жена, при поява на огнища на уплътнения, промени в тъканите.