„Да загубиш дар слово” е фраза, която поне веднъж в живота е произнасял всеки от нас.

Но далеч не на всички е известно какво действително може да се случи.

И това явление се нарича мутизъм.

Това е състояние, когато функционалността на речевия апарат и възприемането на речта се запазват, но човек по някакви физиологични или психологически причини престава да разговаря.

Кога мълчанието е болест и какво трябва да направим, за да си върнем способността да говорим?

Мутизъм – речево разстройство или болест?

„Изтръпнал от ужас”, „От страх си глътнах граматиката”, „От стрес си глътнах езика” – всички тези идиоми, които описват основният принцип на развитие на мутизма.

Това е тежко разстройство на инициацията на речта, получава названието си от латинската дума „mutus” – мълчание.

Мутизмът е болест и по-точно патологично състояние, при което човек мълчи, но функциите на речевия апарат и слуха, а също и способността за разбиране на речта на околните се запазва.

Неврологията разглежда мутизма като невротично нарушение на речта, психологията като загуба на способност за формиране на социални контакти.

А психиатрията се отнася към това състояние като един от основните елементи на различни психически отклонения, например, шизофрения, истерия или психоза.

Днес мутизмът е прието да се тълкува като поведенческо и емоционално разстройство, характерно най-често за деца на възраст от 3 до 9 години.

Но и възрастните могат да се окажат в рисковата група и да попълнят редиците на мутистите, именно така наричат пациентите с тази диагноза.

Много по-често това са жени.

Но и прекомерно чувствителни, емоционални и раними мъже могат при определени обстоятелства както се казва, да загубят дар слово.

Причини за развитие на мутизъм

Различаването на мутизма от други заболявания, които имат еднаква клинична картина, е доста трудно.

Но определянето на причините за развитие на това състояние е основополагащо както за диагностика, така и за избор на адекватно лечение. Говорно нарушение може да възникне на фона на:

• Психопатологични отклонения, например, аутизъм при деца, депресия, задържане в развитието и др.;
• Индивидуални особености на характера на човека, повишена чувствителност, ранимост и т.н.;

• Стрес, който съпровожда пациента постоянно;
• Наличие на определени патологии на структурата на органите на речевия апарат, например, къса юздичка или т.нар. вълча уста;
• Неправилни методи на възпитание и особености на отношението в семейството, наследствена предразположеност, условия на околната среда;

Определянето на причината за мутизъм при деца е доста сложно.

Най-предразположени към развитие на това състояние са деца в предучилищна и младша училищна възраст, които прекарват голяма част от своето време извън семейния кръг.

Методи на лечение на мутизъм при деца и възрастни

Лечението на мутизъм трябва да представлява комплекс от мероприятия.

С отчитане на вида на откритото разстройство това могат да бъдат психотерапевтични и медикаментозни методи.

Също лечението може да се извършва както в амбулаторни, така и в болнични условия.

Но следва да се отбележи, че универсална терапия при мутизъм не съществува.

От лекарствата могат да се назначат ноотропи, невролептици, антидепресанти, антипсихоптици и други видове препарати.

При комплексно лечение на пациента могат да се назначат допълнителни терапевтични процедури, например, масаж, дихателна и лечебна гимнастика, фото- и арттерапия и т.н.

Ако причините за развитие на мутизъм са физиологични, тоест тумори на главния мозък, хематоми и прочие последствия от травми, пациентът има нужда и от хирургично лечение.