Напоследък изявления на някои диетолози дадоха основания да започнем да се съмняваме в досегашната репутация на здравословна храна.

Трябва ли да се боим от доматите, от цвеклото, да се стараем да избираме по-зелени ябълки и причината за всичко това е една и това е алергията.

Но все пак ние от екипа на Lechenie.bg ще направим опит да възстановим доброто име, тъй като ползата от тях е в действителност огромна.

1. Домати

През изминалата година в тези зеленчуци беше открито вещество, предотвратяващо ракови заболявания. И именно поради това в хранителния режим на всеки разумен човек и най-вече на мъжете трябва да присъстват домати.

Освен това в тях е установено наличието на йод, който е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

А също така в състава им присъства и магнезий, макар и в неголеми количества този минерал е важен за поддържането на нервната и сърдечно-съдовата система в добро състояние.

И като заключение за този зеленчук – ако човек иска да избегне рака, да живее спокойно и умът му винаги да бъде в кондиция, то той трябва да яде домати.

2. Нар

Този плод от векове е бил смятан за най-доброто средство за подобряване на състава на кръвта, но едва наскоро това се оказа заблуждение. За подобряване на качеството на кръвта нарът няма никакво отношение, тъй като в него желязо практически няма.

А за да получи човек необходимата му доза от този ценен минерал, е нужно той да изяде 70 броя от този плод. За сметка на това в нара има много витамин С. И изобщо неговия витаминен и минерален състав е доста приличен.

А неотдавна специалистите по диететика започнаха усилено да препоръчват нара като потенциално средство за понижаване на артериалното налягане и на нивата на холестерола в кръвта. И затова е желателно хората с такива здравословни проблеми да го консумират и е възможно да постигнат резултати.

3. Червено цвекло

Една от най-подходящите храни за прочистване на червата. Освен това ги и възстановява тяхната лигавица. Разбира се, този зеленчук има и други полезни свойства.

Например, в него било открито съединение бетаин – вещество, което предотвратява атеросклерозата, като поддържа тонуса на кръвоносните съдове. И ако човек иска да има здравословен тен на лицето, то е желателно да консумира цвекло редовно.

4. Морков

Всички диетолози са признали този зеленчук за една от най-полезните храни. На човек са му необходими само 12 грама морков дневно, за да си набави дневната му необходима доза витамин А.

А още повече, че този зеленчук подпомага усвояването на белтъчините – дори по-добре от картофите, като в този смисъл оранжевият зеленчук се смята за идеална гарнитура за месото и рибата.

Но морковът има и още едно полезно свойство – нормализира обмяната на веществата. За това, ако човек желае да има стройна фигура, то той не трябва да забравя да употребява като храна моркови.

5. Райска ябълка

Ако по отношение на нара хората се заблуждават, то отношение на райската ябълка съществуват и научни доказателства, които потвърждават за нейната полза за кръвотворния процес.

В състава на тези плодове присъства витамин А, при това в чист вид, а не като провитамин и поради това им се приписват противоракови свойства, тъй като аксерофтолът и ретинолът препятстват клетъчните мутации.