България вече повече от 6 години е в икономическа криза, от която възстановяването е изключително тромаво, а перспективите за евентуално ускоряване на икономическия растеж през следващите години, имайки предвид дефлацията в цяла Европа, изобщо не са благоприятни.

И затова на повечето българи ни се налага да броим всеки лев, който разходваме. И големият въпрос, който възниква при повечето от нас, е как да се храним правилно в такава ситуация. От какво може да лишим, а от какво – не трябва?

1. Месо

Да живее нормално човек без месо е трудно – и морално, и физически /за принципните вегетарианци тук ще замълчим/. Поради това то задължително трябва да присъства в менюто ни.

На тези, които се опитват да пестят от месо, катастрофално не им достига животински белтък, витамини от група В /на първо място В12/ и желязо.

И ако недоимъкът на белтъчини отчасти се компенсира от млечните и бобовите, то гореспоменатите елементи много трудно се усвояват от хранителните продукти от неживотински произход.

Икономични варианти

• Пилешко месо – то е двойно по-евтино от говеждото, а неговият кулинарен потенциал е безкраен като космоса. Дори, ако човек не умее да готви, може да посети кулинарен сайт и там ще открие най-разнообразни рецепти и така няма да гладува в тези смутни времена.

• Яйца – ценен източник на белтъчини, витамин В12 и рибофлавин. Въпреки това те са доста мазни и затова от Световната здравна организация в препоръките си за здравословно хранене, съветват да се ограничи употребата на яйцата – до 6 броя на седмица.

• Говеждо месо – бон филето, разбира се, не е достъпно за всеки. Но това не означава, че трябва човек напълно да се лишава от това месо.

Най-бюджетните части са плешката, гърдите и джолана /подбедрицата/. От тях се получава кайма – по-евтина, отколкото, ако човек си я закупи готова и освен това може да се контролира, колко мазнини ще попаднат в нея.

Макар че направата на кайма е един сравнително продължителен процес, а в забързаното ни ежедневие повечето от нас не разполагат с такова. Затова най-лесно говеждата плешка, гърди и джолан най-бързо се приготвят на скара или на фурна. Също така могат и да се сварят.

2. Риба и морски дарове

Повечето диетолози са на мнение, че рибата особено морската и морските дарове трябва да се консумират не по-рядко от 2-3 пъти седмично, тъй като в тях има почти всичко, което ни е необходимо – белтъчини, витамин А, D и от група В, йод, фосфор и други ценни елементи.

Икономични варианти

• Херинга – омега-3 и мастноразтворими витамини – това са хранителните вещества, които са основната причина за полезните ѝ свойства.

• Цаца – най-евтината риба в България, която също е богата на омега-3, фосфор и други витамини, като освен това е малка по размери и това е причината да не натрупва живачни съединения в тялото си.

3. Млечни продукти

Млякото и неговите производни – киселото мляко, извара, сирене и кашкавал са един от стълбовете на правилното хранене.

Икономични варианти

• Кисело краве мляко – около 500 грама от него са с цена не повече от 1 лев, а в него се съдържат почти цялата дневна от калций и то в лесно усвоима форма и важните за нормалното храносмилане пробиотици.

• Извара – най-евтиният източник на белтъчини, килограм извара може да се открие за цена от около 3 лева, а само от 500 от нея човек може да си набави необходимата му за деня доза от белтъчини.