Злоупотребата с алкохол сред младите хора е сериозен проблем, който засяга съвременното общество. Според доклад на Американската академия по педиатрия родителите трябва да разговарят с децата си за последиците от алкохола, когато навършат 9 години. Според проучване, публикувано в списание „Pediatrics“ приблизително 50% от гимназистите са употребявали алкохолни напитки, а около 60% от тях са склонни към алкохолни злоупотреби.

Данните от проучването показват, че в тази възрастова група попадат 0.8% от младежите между 12 и 14 години.

Професор Лорена Сикейра специализирала клинична педиатрия в международния университет на Флорида и съавтор в проучването, казва: „Децата започват да формират впечатленията си за консумация на алкохол, когато навършат 9 години. В тази възраст родителите могат да повлияят по-лесно на преценката и желанието да опитат алкохол.“

„С алкохола най-често злоупотребяват деца и юноши, но понеже не се забранява от закона последствията от употребата му се омаловажават. Когато в интензивното отделение попадат деца, които са прекалили с алкохол родителите не трябва да чувстват облекчение, въпреки че няма сериозни последици. Те трябва да знаят, че алкохолът може да ги убие“, казва д-р Лорена Сикейра.

Според данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) един от всеки шестима възрастни прекалява с алкохолните напитки около четири пъти в месеца. Мъжете консумират пет или повече питиета, а жените над четири за около 2 часа. При тийнейджърите тези количества могат да доведат до по-тежки последици, понеже тежат по-малко от възрастните. Всъщност някои тинейджъри могат да се почувстват зле дори след консумацията на три питиета.

Според д-р Сикейра: „Част от проблема е начинът, по който юношите пият. Те са склонни да консумират силен алкохол като водка при това много бързо и често директно от бутилката с ясна цел да се напият, без да осъзнават, че това може да доведе до фатален край.“

Според доклада почти една трета от автомобилните катастрофи при американците на възраст от 15 до 20 години е резултат от употреба на алкохол. Докладът показва, че пиенето в ранна възраст може да прекъсне ключовите процеси за развитието на мозъка.

Как трябва да постъпят родителите?

Д-р Сикейра препоръчва на родителите да използват всяка възможност да разговарят за проблема с децата си. Те трябва да обяснят какви опасности може да има употребата на алкохол.

Според нея причината алкохолът да бъде силно въздействащ на младото поколение е излагането му по билбордове, филми и реклами. Д-р Сикейра подчертава колко е важно родителите да дават добър пример на децата си.

Около 80% от тийнейджърите посочват разговорите с родителите си като фактор, който е от основно значение, когато трябва да вземат решение дали да консумират алкохолни напитки.

„Това не означава, че родителите не могат да изпият чаша вино пред децата си, а че е лоша идея да прекаляват с консумацията му“, казва д-р Лорена Сикейра. Тя съветва: „Трябва да се избягват разговори за алкохол от типа: „Имам нужда от едно питие.“

Родителите трябва да предоставят на децата си възможността сами да взимат решение, но преди това да им обяснят какви са последствията от тях. Дори ако потърсите лекар за консултация позволете на децата да разговарят с медицинското лице, за да се почувстват свободни да вземат най-правилното решение за собственото си здраве.