За съжаление, сред жителите на големите градове все по-често се откриват различни психични разстройства – депресии, различни видове неврози и фобии.

Ежедневно хората в големия град виждат прекалено много хора, прекарват по няколко часа в автомобилни задръствания, влизат в конфликти с колеги или с ръководството, прекарват много време на работа, спят малко и не се хранят правилно.

Всичко изброено води до развитие на психични разстройства и различни сериозни заболявания. С възможността да се погрижат за собственото си здраве разполагат далеч не всички.

Подобряването на психическото и физическото състояние зависи от възможността за промяна на начина на живот.

Причини за развитие на психични разстройства

Различни психични разстройства се откриват при все по-голям брой жители на световни мегаполиси.

Човекът в големия град страда от гъстотата на населението – по няколко хиляди души живеят на квадратен километър, автомобилни задръствания, липса на сън и неблагоприятна екологична обстановка.

Въпреки огромния брой хора в градовете с население от няколко милиона жители социалните контакти често са ограничени – човекът в големия град няма с кого да общува.

У нас няма толкова големи градове, може би най-много да представите за истински световен мегаполис се доближава столицата – София, с население от над милион жители.

Същевременно и у нас е налице тенденцията за концентрация на населението в няколко областни центъра и столицата, които се презастрояват, цените на обикновените жилища стигат до няколко стотин минимални работни заплати.

Пренаселването на големите градове и голямата плътност на застрояване водят до намаляване на зелените площи, а замърсеният въздух, основно от автомобилния транспорт, води до бързо загиване на градските дървесни видове.

Същевременно администрациите на големите градове се опитват бързо да отстранят болните дървета, за да не стига до опасни ситуации и щети при бури и силни ветрове.

Засаждането на нови дръвчета на мястото на отсечените, обикновено не е ефективно, тъй като вероятността да се хванат е много малка.

И така се получава омагьосан кръг, вследствие на който зелените площи в големите градове все повече намаляват.

Доказано е, че намаляването на зеленината в градовете допринася за увеличаване на стреса и на нервното напрежение сред градските жители.

Затова и към психични разстройства са предразположени, дори и децата, които освен всичко останало, са заливани от огромно количество информация от различни източници, основно от медии и от интернет.

Възрастни и деца в големия град трябва да стават рано, за да ходят на работа и на училище и лягат късно. Недостатъчният сън е една от основните причини за неблагоприятно психическо състояние сред жителите на големите градове.

Разстройствата на психиката често се формират във връзка с несъответствие между начина на живот на човек и неговите желания.

Хората в големите градове се стремят да печелят повече пари, за да осигурят на себе си и на своите деца необходимият жизнен стандарт.

Стереотипът за успех принуждава човек да работи повече и да изпитва чувство за дълбоко неудовлетворение от това, че човекът не отговаря на стандартите за успешност.

Това води до различни неврози и депресии. Например, неудовлетворение предизвиква факта и финансовата невъзможност за покупка на жилище в големия град.

Хроничен стрес в големите градове – защо е опасен

Причина за сериозни психически разстройства е продължителният стрес. Днес жителите на големите градове спят малко, не обръщат достатъчно време на почивката и на физическата активност и се стремят да обхванат необятното.

Правят опити да вместят в рамките на 24 часа не само работа, но и повишаване на квалификация и допълнително образование.

В резултат често нямат достатъчно време за отпускане и за възстановяване.

Една от най-честите заплахи за жителите на мегаполисите е неврастения, синдром на хронична умора и депресия и много други неблагоприятни психически състояния.

Как да се предпазим от психични разстройства в големия град

Всеки вид физическа активност помага за предотвратяване на развитието на психически разстройства. Йога, плуване или танци спомагат за укрепване не само на мускулите, но и на нервната система, разсейват от неприятни мисли за работа или конфликтни ситуации.

В никакъв случай като средство за отпускане не трябва да се избират цигари, алкохол или вредни храни.