Какво представлява косопадът?

При мъжете, а понякога и при жените косата започва да капе повече от нормалните около 100 косъма дневно и това състояние се определя като косопад, косата става по-рядко и постепенно, ако не се започне лечение може да се достигне до оплешивяване.

Факторите за появата на косопад могат да бъдат най-разнородни като възраст, менопауза, генетична предразположеност, хормонални проблеми, заболявания и много други.

Разбира се, можете да използвате специални медикаменти за борба с косопад или можете да си направите трансплантация на коса, но най-лесното и най-евтиното решение понякога да спрем косопада и да възстановим нормалната гъстота на косата по естествен начин.

Екстрактът от билката от ниска палма се е използвал от коренните жители на Америка за поддържане на здрава коса и скалп. Билката от ниска палма също така блокира производството на дихидрогентестостерон, метаболит на тестостерона, който допринася за уголемяване на простатната жлеза.

Тъй като производството на ДХТ уврежда космените фоликули, което е причина за оплешивяването при мъжете, затова билката от ниска палма е ефективна и ще предотврати косопада.

Билката от ниска палма се предлага на българския пазар под формата на хранителна добавка на сравнително достъпна цена и не се намира в естествено състояние, тъй като ниската палма вирее при тропични климатични условия.

Съвети при косопад

Приемайте витамини. Може да знаете, че пиенето на витамини е полезно за здравето, но също така те са полезни и за косата ви. Добавете задължително тези витамини към ежедневния си хранителен режим, ако искате да имате здрава и блестяща коса:

  • Витамин А е антиоксидант, който стимулира производството на себум в скалпа;
  • Омега-3 – приемайте омега-3 мастни киселини. Храните богати на Омега-3 мастни киселини са мазните риби, яйчният жълтък, хайверът и млякото;
  • Витамин Е – стимулира доброто кръвообращение на кожата на главата, което е важно за продуктивността на космените фоликули;
  • Витамините от група В – помагат на тялото да произвежда меланин, който придава на косата естествен блясък. Меланинът също стимулира кръвообращението.

Използвайте етерични масла,  които да комбинирате с масаж на скалпа. Масажът поддържа доброто кръвообращение на кожата на главата, като така запазвате постоянно космените ви фоликули активни.

Масажирайте скалпа си ежедневно с ръка в продължение на няколко минути. За да направите масажа по-ефективен капнете малко лавандула или бадемово етерично масло или сусамово върху скалпа.

Помощ при косопад чрез яйчено масло

Правете масажи на скалпа и с яйчено масло. Нанесете с масажни движения на скалпа яйченото масло и го оставете за една нощ.

Отмийте яйченото масло на сутринта с мек, за предпочитане билков шампоан. Направете само едно нанасяне на шампоана и изплакнете, тъй като ако повторите и направите още едно нанасяне на шампоана така ще отмиете и естествените липиди от косата и ще я направите суха и чуплива.

Правете масажа с яйченото масло 2-3 пъти седмично в продължение на най-малко 3 месеца за видими резултати. Редовните масажи с яйчено масло са необходими за правилното подхранване на клетъчните мембрани на косменото стъбло и космения корен.

Продължителната редовна терапия с яйчено масло е необходима, за да бъдат предотвратени косопадът и побеляването на косата. Преустановяването на терапията може да възвърне проблемите с косопада и косата да започне отново да побелява.

Яйченото масло е стабилна смес, която е по-добрата алтернатива на яйчените маски за коса от жълтък и няма миризмата на суровия яйчен жълтък или на варен, ако решите, че ще отмивате яйчената маска с горещ душ. Освен това, когато правите масажите с яйчено масло не съществува опасност да развиете салмонела на скалпа.