Косопад
Здравна Енциклопедия

Какво представлява косопадът?

При мъжете, а понякога и при жените косата започва да капе повече от нормалните около 100 косъма дневно и това състояние се определя като косопад, косата става по-рядко и постепенно, ако не се започне лечение може да се достигне до оплешивяване.

Факторите за появата на косопад могат да бъдат най-разнородни като възраст, менопауза, генетична предразположеност, хормонални проблеми, заболявания и много други.

Разбира се, можете да използвате специални медикаменти за борба с косопад или можете да си направите трансплантация на коса, но най-лесното и най-евтиното решение понякога да спрем косопада и да възстановим нормалната гъстота на косата по естествен начин.

Екстрактът от билката от ниска палма се е използвал от коренните жители на Америка за поддържане на здрава коса и скалп. Билката от ниска палма също така блокира производството на дихидрогентестостерон, метаболит на тестостерона, който допринася за уголемяване на простатната жлеза.

Тъй като производството на ДХТ уврежда космените фоликули, което е причина за оплешивяването при мъжете, затова билката от ниска палма е ефективна и ще предотврати косопада.

Билката от ниска палма се предлага на българския пазар под формата на хранителна добавка на сравнително достъпна цена и не се намира в естествено състояние, тъй като ниската палма вирее при тропични климатични условия.

Съвети при косопад

Приемайте витамини. Може да знаете, че пиенето на витамини е полезно за здравето, но също така те са полезни и за косата ви. Добавете задължително тези витамини към ежедневния си хранителен режим, ако искате да имате здрава и блестяща коса:

  • Витамин А е антиоксидант, който стимулира производството на себум в скалпа;
  • Омега-3 – приемайте омега-3 мастни киселини. Храните богати на Омега-3 мастни киселини са мазните риби, яйчният жълтък, хайверът и млякото;
  • Витамин Е – стимулира доброто кръвообращение на кожата на главата, което е важно за продуктивността на космените фоликули;
  • Витамините от група В – помагат на тялото да произвежда меланин, който придава на косата естествен блясък. Меланинът също стимулира кръвообращението.

Използвайте етерични масла,  които да комбинирате с масаж на скалпа. Масажът поддържа доброто кръвообращение на кожата на главата, като така запазвате постоянно космените ви фоликули активни.

Масажирайте скалпа си ежедневно с ръка в продължение на няколко минути. За да направите масажа по-ефективен капнете малко лавандула или бадемово етерично масло или сусамово върху скалпа.

Помощ при косопад чрез яйчено масло

Правете масажи на скалпа и с яйчено масло. Нанесете с масажни движения на скалпа яйченото масло и го оставете за една нощ.

Отмийте яйченото масло на сутринта с мек, за предпочитане билков шампоан. Направете само едно нанасяне на шампоана и изплакнете, тъй като ако повторите и направите още едно нанасяне на шампоана така ще отмиете и естествените липиди от косата и ще я направите суха и чуплива.

Правете масажа с яйченото масло 2-3 пъти седмично в продължение на най-малко 3 месеца за видими резултати. Редовните масажи с яйчено масло са необходими за правилното подхранване на клетъчните мембрани на косменото стъбло и космения корен.

Продължителната редовна терапия с яйчено масло е необходима, за да бъдат предотвратени косопадът и побеляването на косата. Преустановяването на терапията може да възвърне проблемите с косопада и косата да започне отново да побелява.

Яйченото масло е стабилна смес, която е по-добрата алтернатива на яйчените маски за коса от жълтък и няма миризмата на суровия яйчен жълтък или на варен, ако решите, че ще отмивате яйчената маска с горещ душ. Освен това, когато правите масажите с яйчено масло не съществува опасност да развиете салмонела на скалпа.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.41 34

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Остеопороза
Следваща публикация