Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са малко доброкачествени образувания на кожата причинени от вирус, наречен човешки папилома вирус.

Повечето брадавици изглеждат като удебеляване на кожа, обикновено имащо различен от обичайния цвят на околната кожа.

При много малко от хората се израждат и от тях се развива злокачествено заболяване като най-често това при се случва при гениталните брадавици.

Брадавиците се появяват по-често при децата. Образуват се в повечето от случаите, когато са на възраст между 12 и 16 години.

Около 30 % от брадавиците изчезват от само себе след около 6 месеца. А по-голямата част от тях изчезват без лечение за период от около 3 години.

Какви са симптомите на брадавици?

Най-разпространените негенитални брадавици са:

  • Обикновени брадавици – появяват се обикновено по ръцете в областта около ноктите, сиви са на цвят и се издигат над околната кожа, горната им повърхност е със остър връх.
  • Брадавици по ходилата – могат да се образуват навсякъде по ходилата, но най-често в зоните, където има най-голям натиск като петата и метатарзалните кости – областта след пръстите на краката. Брадавиците се развиват вътре в кожата, което прави тяхното лечение по-трудно.
  • Плоски брадавици – те се развиват най-често по лицето и от вътрешната страна на ръцете. Започват като самостоятелни малки издатини с диаметър от около 0,5 сантиметра. Плоските брадавици е възможно бързо да се разпространят при бръснене.
  • Верукозен карцином – в много редки случаи негениталните брадавици е възможно да се изродят и да се превърнат в злокачествено туморно образувание.

Какви са причините за поява на брадавици?

Брадавиците се причиняват от човешкия папилома вирус, за който има установени над 100 щама.

Вирусът прониква в кожата при пряк допир с наскоро заразени повърхности или при контакт с вече заразен друг човек. Вирусът обикновено се съхранява по-дълго в топли и влажни зони като например съблекални.

Вирусът прониква често прониква през малки рани по кожата. Инкубационният период – времето от излагането на вируса до образуването на брадавица, варира от 1 до 8 месеца. Мит е, че ако докоснеш жаба ще ти излезе брадавица.

Лечение на брадавици

В 60-70 % от случаите брадавиците изчезват с течение на времето и без никакво лечение.

Крайната цел на повече терапии за лечение на брадавици е тялото ни да възприеме брадавицата като чуждо тяло и да я унищожи като всеки друг вирус или бактерия.

За да ускорите този процес можете да направите няколко неща:

  • Сложете няколко водоустойчиви самозалепващи се лепенки върху брадавиците, може и тиксо да поставите също. Не махайте лепенката 6 дни и половина. След това я свалете и оставете брадавицата открита 12 часа и отново сложете нова чиста лепенка върху брадавицата отново за 6 дни и половина. Тази терапия е ефективна, защото с лепенката затваряте херметически брадавицата и вирусът не може да се размножава и разпространява.
  • Сред алтернативните терапии за лечение на брадавици е дори и хипноза.

Как да се предпазим?

Първото и най-важно предупреждение е да избягвате докосването на брадавиците, независимо дали са на вас или на други хора.

Вирусът, който ги предизвиква, се разпространява чрез докосване и контакт, така че избягвайте да пипате тези области.

Дори да сте на работа, в училище или на обществени места, трябва да се въздържате от докосването на брадавиците, за да намалите риска от разпространение на вируса.

Също така е важно да не чешете по брадавиците. Това може да причини разпространението на вируса към здрава кожа и да ускори процеса на инфекция.

Ако усетите сърбеж или дразнене около брадавиците, се постарайте да не ги докосвате и се консултирайте с лекар за подходящо лечение.

На места, където може да има много хора с общи пространства, като фитнес зали или съблекални, бъдете особено внимателни.

Препоръчително е да носите чехли или други обувки на баня, за да предотвратите контакта на краката ви с влажни повърхности, където вирусът може да оцелее по-дълго време.

След тренировка, следвайте хигиенните навици и измийте добре ръцете си със сапун и вода.

При съмнение за брадавици на вашата кожа, не се колебайте да потърсите съвет от лекар или дерматолог. Те могат да поставят правилна диагноза и да предоставят подходящо лечение.

В зависимост от размера и местоположението на брадавиците, лекарят може да предложи различни методи за премахване, като криотерапия (замръзване), електрокоагулация или прилагане на топикални лекарства.

В заключение, предпазните мерки за предотвратяване на брадавици са от съществено значение за запазването на здравето и красотата на вашата кожа.

Спазвайте хигиенни принципи, избягвайте докосването и чесането на брадавици, и бъдете внимателни на обществени места, където вирусът може да се разпространява.

Ако се съобразявате с тези съвети, ще имате по-голяма вероятност да се предпазите от брадавици и свързаните с тях неприятности.

И все пак не забравяйте, че ако се влошат симптомите на брадавици, незабавно потърсете консултация със лекар или специалист.