Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са малко доброкачествени образувания на кожата причинени от вирус, наречен човешки папилома вирус. Повечето брадавици изглеждат като удебеляване на кожа, обикновено имащо различен от обичайния цвят на околната кожа. При много малко от хората се израждат и от тях се развива злокачествено заболяване като най-често това при се случва при гениталните брадавици.

Брадавиците се появяват по-често при децата. Образуват се в повечето от случаите, когато са на възраст между 12 и 16 години. Около 30 % от брадавиците изчезват от само себе след около 6 месеца. А по-голямата част от тях изчезват без лечение за период от около 3 години.

Какви са симптомите на брадавици?

Най-разпространените негенитални брадавици са:

  • Обикновени брадавици – появяват се обикновено по ръцете в областта около ноктите, сиви са на цвят и се издигат над околната кожа, горната им повърхност е със остър връх.
  • Брадавици по ходилата – могат да се образуват навсякъде по ходилата, но най-често в зоните, където има най-голям натиск като петата и метатарзалните кости – областта след пръстите на краката. Брадавиците се развиват вътре в кожата, което прави тяхното лечение по-трудно.
  • Плоски брадавици – те се развиват най-често по лицето и от вътрешната страна на ръцете. Започват като самостоятелни малки издатини с диаметър от около 0,5 сантиметра. Плоските брадавици е възможно бързо да се разпространят при бръснене.
  • Верукозен карцином – в много редки случаи негениталните брадавици е възможно да се изродят и да се превърнат в злокачествено туморно образувание.

Какви са причините за поява на брадавици?

Брадавиците се причиняват от човешкия папилома вирус, за който има установени над 100 щама. Вирусът прониква в кожата при пряк допир с наскоро заразени повърхности или при контакт с вече заразен друг човек. Вирусът обикновено се съхранява по-дълго в топли и влажни зони като например съблекални.

Вирусът прониква често прониква през малки рани по кожата. Инкубационният период – времето от излагането на вируса до образуването на брадавица, варира от 1 до 8 месеца. Мит  е, че ако докоснеш жаба ще ти излезе брадавица.

Лечение на брадавици

В 60-70 % от случаите брадавиците изчезват с течение на времето и без никакво лечение. Крайната цел на повече терапии за лечение на брадавици е тялото ни да възприеме брадавицата като чуждо тяло и да я унищожи като всеки друг вирус или бактерия.

За да ускорите този процес можете да направите няколко неща:

  • Сложете няколко водоустойчиви самозалепващи се лепенки върху брадавиците, може и тиксо да поставите също. Не махайте лепенката 6 дни и половина. След това я свалете и оставете брадавицата открита 12 часа и отново сложете нова чиста лепенка върху брадавицата отново за 6 дни и половина. Тази терапия е ефективна, защото с лепенката затваряте херметически брадавицата и вирусът не може да се размножава и разпространява.
  • Сред алтернативните терапии за лечение на хипноза е дори и хипноза.

Как да се предпазим?

Избягвайте да докосвате брадавиците на други хора и също не докосвайте и чешете вашите собствени брадавици. В съблекалнята на фитнеса избягвайте да ходите боси, препоръчително е да носите чехли или други обувки на баня, така ще се предпазите от заразяване с вируса, който се запазва за по-дълго време жив във влажна среда.