Психотерапевт – това е лекар, към който често се отнасяме с недоверие. В миналото такива специалисти не е имало, но хората са оцелявали, защо тогава да си даваме парите? Въпросът е обаче как точно са оцелявали? Никой не иска да живее, за да оцелява. Или да страда, за да живее.

Приятели, родители, непознат лекар – кой да ни помогне

Много от нас трудно разбират защо може да е необходим психотерапевт. Всеки човек има приятели, колеги или роднини, винаги готови да го изслушат и да помогнат.

Всъщност не всички, дори от най-близкото ни обкръжение, се съгласяват да изпълняват ролята на т.нар. кошче за душевни отпадъци, тъй като и те си имат собствени проблеми.

И ако близък приятел е готов да ни изслуша, то едва ли ще може да ни помогне. Основната причина е, че изслушващият ни няма основната черта на професионалиста – обективност, не познава и методиките, които кардинално мога да променят живота.

Защо НЕ трябва да се боим от консултация

Игнорирането на даден проблем с времето води до неговата хиперболизация. Последната се съпровожда с още по-голяма тревожност и често прераства в психическо разстройство. А ако не се лекува, например, депресия, може да се наложи постъпване в психиатрична клиника.

Според оценки на СЗО, през 2020 г. депресията ще стане втората по разпространение причина за временна неработоспособност на хората в зряла възраст. На първо място остава исхемичната болест на сърцето.

Добрият лекар-психотерапевт не обещава, че проблемът ще се реши с едно посещение. Няма да дава оценки на вашите действия и на вашето обкръжение, няма да подценява чувствата ви или да обвинява за допуснати грешки.

За такъв специалист не е характерно да дава типични съвети от рода на да се усмихваме по-често на отражението в огледалото или спрем да контактуваме с хората, които ни причиняват болка.

Психотерапевтът помага за осъзнаване на проблема, да погледнем на ситуацията от друг ъгъл и да си създадем собствена представа как да продължим нататък. Но преди това помага за намаляване на тревожността, за повишаване на оптимизма и като цяло на качеството на живот.

Цената на консултация на психотерапевт пряко зависи от местонахождението му. В София варира между 50 и 100 лева, в Пловдив, Варна и Бургас може да е между 30 и 50 лв.

Още по-бюджетен вариант е „бърза помощ” по Скайп или по друг електронен канал за комуникация. Но тази консултация не е подходяща за всички. Консултацията очи в очи е много по-ефективна.

Кога трябва да се записва час при психотерапевт

Много хора погрешно смятат, че трябва да се обръщат към психотерапевт само в краен случай, когато наистина стане нещо сериозно. Всъщност колкото по на време се състои разговорът със специалист, толкова по-голям е шансът да се измъкнем от житейската дупка, в която сме се озовали.

Самото признание, че ни е нужна помощ, това вече е постъпка. Кога е добре да се консултираме с психотерапевт?

1.Всичко наред, но всяка сутрин искам да умра

Понякога се чувстваме така сякаш се случило нещо ужасно. Но няма такова нещо и животът ни може да се определи като успешен. Възникналото състояние се съпровожда с чести промени в настроението, раздразнителност, апатия или чести избухвания.

Психотерапевтът помага за изясняване какъв е проблемът – понякога е вследствие от ситуация, на която човек не отдава особено значение, и помага за намирането на решение.

Ако състоянието на симптоми на някакво заболяване, лекарят насочва вниманието си на това и дава направление за друг специалист.

2.Чувствам, че не живея живота си

Ако ежедневието ни се струва неуспешна алтернативна версия на собствения си живот, работата не е тази, която ни харесва, а обкръжението ни е чуждо, психотерапевтът помага да намерим обяснение на тези усещания. И да ни подготви за необходимите промени, ако се нуждаем от тях.

3.Постоянно попадаме в едни същи конфликтни ситуации

Във взаимоотношенията със съседи, колеги и приятели възникват едни и същи затруднения и проблеми, а връзките с противоположния пол вървят по един и същ сценарий. Познато ли ви е това?

Това не е съдба, и не са неизживени, когато е трябвало емоции.

Психиката често се стреми да изтласка травмиращите събития от подсъзнанието на човека. Когато той се сблъска с тях, всеки път се държи така както и първият път.

Психотерапевтът помага да разкъсаме този порочен кръг, да изживеем тази ситуация за първи път и да напишем нов сценарий за живота.