Откъде се появява този постоянен глад и желание за сладко и как да се справим с тях. Много жени познават това състояние, когато няколко дни преди менструация апетитът излиза извън контрол.

Мисли за храната – особено на сладката, постоянно ни преследват, карат ни да ядем много повече, отколкото през останалите дни, или да страдаме от невъзможността да го направим.

Какви са възможните причини за постоянен глад преди менструация

Повишеният апетит както и другите признаци на предменструалния синдром, са свързани с измененията на нивата на хормоните на естроген и прогестерон през менструалния цикъл.

В първата фаза, фоликулярната, която започва от началото на месечния цикъл и продължава до овулация, доминира женският полов хормон естроген, а прогестеронът се намира на ниско ниво.

Във втората фаза, лутеиновата, естрогенът се понижава, а прогестеронът – стероиден хормон, който подготвя тялото за бременност, първоначално стига до пик, а 5-11 дни преди менструация се понижава.

Тези постоянни хормонални колебания отключват в тялото определени механизми и увеличават апетита в лутеиновата фаза на цикъла, а особено в нейната втора част.

Повишаване на метаболизма

Енергийните разходи на организма зависят не само от нашата активност, но и от фазите на цикъла.

Скоростта на метаболизма се понижава по време на менструация и достига до най-ниска стойност приблизително седмица преди овулация. Впоследствие нараства и достига пик преди менструация.

В лутеиновата фаза се изразходва повече енергия, отколкото във фоликуларната, и колкото по-близо е до месечния цикъл, толкова по-високи са тези стойности.

Колко се повишава точно метаболизма, зависи от конкретния човек и варира в пределите от 1,7-10%.

Ако преди менструация се изразходват с повече от 10% от енергия, отколкото през останалото време, логично е да се предположи, че потребностите на организма през това време нарастват, също както и апетита.

Преяждането преди менструация е свързано не само с енергийни разходи, тъй като през този период необходимостта от вкусна храна често не зависи от глада.

Възможно е да погълнем поредната порция сладолед, дори когато стомахът вече е пълен и вече не ни се яде. Освен това колкото повече негативни емоции изпитваме, толкова повече храна изчезва от хладилника.

Учените предполагат, че така тялото се опитва да помогне на себе си и да попълни недостигът на серотонин.

Ниски нива на серотонин

Това е невромедиатор, който участва в много функции на организма, сред които сън, усещане за болка, кръвно налягане и емоционалния фон.

Благодарение на последния пункт понякога го наричат хормон на доброто настроение.

Нивото на серотонин се променя в зависимост от фазата на менструалния цикъл и достига до най-ниските нива в края на лутеиновата фаза.

През този период настроението ни пробива, дори и дъното.

Употребата на въглехидрати увеличава освобождаването на серотонин, се предполага, че жаждата за сладко е хапчето, което тялото си изписва само на себе си, за да не е тъжно.

Експресия на гени, отговорни за преяждане

Хормонални колебания има при всички жени, но едни ядат само малко повече, а други омитат цялото сладко и не могат да спрат.

Възможно е това да е свързано с експресия на гените, отговорни за преяждането.

Във фоликулярната фаза цикъла генетиката слабо влияе на моментите на емоционално преяждане, отговорна е само в 12-20% от случаите.

Ако през това време ядем повече, отколкото е нужно, да обвиняваме за това факторите на околната среда: празници, недобри хранителни навици.

В лутеиновата фаза същите фактори на средата минават на втори план, а гените определят 39-47% от случаите на преяждане

Как да се справим с преяждането

Има няколко начина да се избавим от преяждане преди месечен цикъл. Опитайте едно нещо, а още по-добре – приложете го веднага.

Прием на добавки

Първо, трябва да опитаме добавки с калций. Това е микроелемент положително влияе на нивата на нивата на серотонин и триптофан, от който се синтезира хормон на доброто настроение.

Приемът на 500-1000 мг калций на ден в продължение на 2-3 месеца понижава симптомите на предменструалния синдром с до 75%.

Яжте повече храни, богати на желязо и цинк

Жените, които се хранят с богати на желязо и цинк храни, предменструалните синдроми се срещат много по-рядко, отколкото при тези, на които не стигат микроелементи.

Повече време на слънце

Нивото на серотонин е пряко свързано с количеството на слънчевата светлина. Сега възможностите ни са изключителни – достатъчно е да излезем навън и слънцето ще ни огрее с топлите си лъчи.