Информационната система малко след полунощ показа рекорден спад на новите заболели през в неделния ден, но на фона на много малък обработени тестове, едва 566, тоест са почти 2/3 по-малко спрямо направените вчера 1360. Общият брой на потвърдените случаи достигна 3905, като е надхвърлен прагът от 3900.

Информационната система опроверга проф. Кантарджиев със спад

Днешните данни са сякаш напук на това, което каза вчера проф. Кантарджиев, че огнищата са твърде много и българите изобщо не са дисциплинирани по отношение на спазването на дистанция и дезинфекция.

Все пак спадът е налице, въпреки че пробите са значително по-малко. В неделния ден обикновено се отчитат по-малко заразени, тъй като не всички лаборатории отчитат проби, не е изключено да е затишие пред буря и при вземането на проби утре да се стигне до подобряване на рекорда.

Това, разбира се, само предположения, но те са на базата на това, което се е случвало досега, в продължение на повече от 3 месеца състояние на епидемия от COVID-19.

Изненадващо за неделя са отчетени 47 излекувани или близо 3 пъти повече спрямо вчера.

Обикновено екипите на РЗИ разчитат на дежурни през уикендите и затова тези, които са насочени за повторно тестване и са без симптоми, обикновено са много малко.

Рекордьор по заболели през изминалото денонощие е Кюстендил, като оттам са близо половината от новите заразени – 14.

Освен в ромската махала на областния център бе съобщено, че вирусът е започнал да циркулира и вътре в града, затова огнището бавно ще се потушава.

Значителен спад в Софийска област, затихва ли Самоков

В област София-град спад спрямо вчера е значителен, от 30 потвърдени за неделния ден те са едва 6. Същият е броят на заразените от Софийска област, като се предполага, че те пак са от Самоков, където ромската махала – кв. 7-ми беше пламнал и потвърдените с новите от вчера надминаха 30.

След София-град и област с 2-ма нови заразени е област Варна, където на продължителното затишие за COVID-19 беше сложен край и вече почти всеки ден се отчитат по няколко нови заразени.

Това не е съвсем добре по повод стартиращия туристически сезон, който е пред провал, заради статистиките с висока заболеваемост у нас, които уплашиха туристите от Германия, Полша и Русия и се стигна до масова обмяна на полети.

В област Бургас, откъдето дойде и вестта за отмяната на над 100 полета с туристи, също отчитат 1 нов заразен. Най-вероятно това е община Сунгурларе, където установени случаи на заразяване в общинска администрация, в града започна и масова дезинфекция.

Все пак да отбележим, че Варна и Бургас са големи градове и 1-2 нови заразени в никакъв случай не трябва да са основание за подобен масов отлив на туристи.

С по един нов заразен са още няколко области – Перник, Пазарджик, Благоевград и Пловдив, във всички останали е затишие.

Затишие пред буря ли е този спад

Лекар от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин коментира, че това е своеобразно затишие пред буря и то се дължи на по-малкото тестове. Тепърва в заразените ще се калкулират заболелите на Вечното дерби – Левски и ЦСКА, което се игра вчера, отварянето на дискотеките, пътуванията до Гърция.

По повод последното гръцкото слънце е много силно, затова и би трябвало бързо да унищожава вируса, който е уязвим във външна среда.

Не е изключено да има и нареждане от премиера да се правят по-малко тестове, което естествено ще доведе до спад до заболелите, тъй като откриваните случаи ще намалеят, за да може да се спаси туристическия сезон, който е изложен на сериозна опасност точно поради това, че страната ни се превърна в голямо огнище на COVID-19.

В началото на епидемията работиха 2 референтни лаборатории и се правеха по около 300 теста, затова и според изчисленията се откриваха 2 от 11 от общо заразени.

Това, разбира се, е само предположение, но има все пак минимална вероятност и да е така. За щастие, за изминалото денонощие няма потвърдени случаи на летален изход.

Повечето излекувани означават и спад на активните случаи, което показва и отслабване на епидемията.