За това има най-малко четири причини.

Защо в жегата ни се спи повече

Физиолозите отдавна обосновават защо високата температура на въздуха ни кара да изпитваме умора и отчетливо желание да подремнем. Ето какво се случва с организма в жегата.

Недостатъчно течности

Когато е горещо, усилено се потим. Така се проявява естествения механизъм на терморегулация.

Мозъкът фиксира повишаването на температурата и се отключва интензивното съкращаване на протоците на потните жлези, за да поемат те водата от околните тъкани и ги извеждат навън.

Потта попада на нагорещения епидермис, изпарява се, температурата на повърхността на кожата се понижава. Едновременно с това организмът усилва подкожното кръвообращение и разширяват се кръвоносните съдове, затова и при горещо време много хора се зачервяват. Целта е охлаждането на колкото се може по-голямо количество кръв.

Впоследствие охладената кръв се насочва към други органи и тъкани и така се понижава температурата на цялото тяло.

В процеса на терморегулация тялото интензивно губи течности. На него се основават множество процеси в организма. Слабост, чувство за умора, сънливост са честа последица от загубата на течности.

Изразходване на много енергия за охлаждане

Енергичната работа на потните жлези и ускоряването на кръвообращението, това е достатъчно енергоемък процес, по време на който организмът използва запаси от глюкоза. Затова дори и да стоим в офиса при горещо време, изразходваме повече енергия за това, отколкото в прохладни дни.

Силите отслабват, а умората и свързаната с нея сънливост са повече.

Понижава се кръвното налягане

Връзката е проста – кръвоносните съдове в жегата се разширяват – кръвното налягане се понижава. Дори леко понижаване на кръвното означава, че в мозъка постъпва по-малко кръв. А това на свой ред може да предизвика световъртеж, слабост, сънливост.

Внимание, рязкото понижаване на кръвното съпътства термичното изтощение, предвестник на топлинен удар.

Ако се появят световъртеж и гадене, притъмняване пред очите и всичко това се свързва с въздействието на жегата, тогава колкото се може по-бързо трябва да се намери сянка, помещение с климатик или друго прохладно място. Необходимо е да се опитаме да се разхладим, да пийнем вода.

Ако след около час не ни олекне, е по-добре по-бързо да се потърси лекарска помощ.

Приспива ни се по навик

Топлината се свързва с безопасност и уют, затова и когато е много топло несъзнателно започва да ни се приспива.

Още един момент е свързан със специфичните промени в температурите. Когато си лягаме, се завиваме с одеяло, за да се сгреем. Когато заспиваме телесната температура се понижава.

Организмът помни тази връзка. Затова и сходните термични колебания, първоначално е топло, а после температурата на тялото се понижава, могат да предизвикат сънливост.

По същата причина ни се спи след гореща вана или след топла напитка.

Какво да правим, ако в жегата ни се спи

В горещите страни се практикува сиеста – задължителна следобедна почивка, позволяваща да поспим в най-горещата част на деня. И най-добрият вариант е да последваме техния пример.

Краткият сън понижава натоварването на организма и позволява да се възстановим, за да поработим ефективно през оставащата част от деня.

Ако работата ни не позволява да спим следобед, то следва да се постараем поне в най-горещите часове на деня от 13 до 16 часа, да прекараме в помещение с климатик или на сянка на чист въздух, в офиса, на терасата, в парка. И да следим под ръка да имаме бутилка с вода – чаша течност в час ще ни предпази от обезводняване.

Предстоят ни още доста горещи летни дни, затова трябва да опитаме да се адаптираме към жегата, особено ако ни се налага да сме на работа през по-голямата част от времето.

Малко са хората у нас, които имат възможност да си вземат дълга отпуска и да отидат някъде на море или на планина, и да си почиват от юни до септември.

Тогава жегите не са толкова непоносими и се работи доста по-лесно, макар и откъсването за толкова продължително време от работната обстановка, впоследствие се съпътства с трудности към завръщането към обичайното ежедневие.