Цивилизацията определя облика на нашия живот, дори ако обърнем внимание на нещо толкова елементарно и ежедневно, каквото е личната хигиена. Наличието на топла течаща вода се приема като даденост, което трябва да е осигурено във всеки един съвременен дом.

Само до преди няколко десетилетия обаче, това е било лукс, достъпен за малко хора. Днес баня има във всеки един градски дом. И тогава пред собствениците на жилища изниква въпросът какво да сложат вана или душ кабина? По какво да се ориентират, освен по ограниченията на площта на жилището. Какво е в края на краищата по-полезно за здравето?

Техническите моменти и прочие ремонтни проблематики няма да засягаме в настоящата статия, но в частта за ползите за здравето могат да се кажат доста неща.

Вана или душ – какво е общото

Да започнем с хигиената и санитарния възел – грижата за вана е много по-лесно от за душ кабина, в която има повече отвори, много малки детайли, по-трудно се поддава на чистене.

В условията на повишена влажност във всички такива отвори могат да разцъфтят колонии гъби и бактерии.

Днес се появяват средства за грижа за душ кабини, но засега това не е достъпно. В този рунд ваната явно побеждава.

Вторият аспект – това е травматичност. Според статистиката в душ кабините с 15% е по-вероятно да се случи падане, които стават честа причина за травми. Особено важно е да се отчита този факт в жилищата, в които душ кабината ще се ползва от не напълно здрави хора или такива в напреднала възраст.

За тях широката душ кабина може да бъде доста по-удобна, особено ако в нея могат да се слагат специални седалки за миене. Къпането на малки деца в душ кабина е изключително неудобно и тук ваната е незаменима.

Членовете на семейството и тяхната възраст трябва да се отчитат при преценка на избора каква да бъде банята. В идеалния случай е да имаме едновременно вана и душ кабина. За тази цел е необходима голяма площ, с която повечето хора не разполагат.

Що се отнася за разходите за вода, то душът е двойно по-икономичен. За да си вземем душ с измиване от краката до главата са необходими средно около 100 литра вода. За да напълним ваната ни трябват около 200 литра. И това е, ако не доливаме постоянно топла вода и не стоим в нея с часове.

Сега за собственото ни здраве.

Водата и нейното въздействие върху организма

Много зависи от качеството на водата, която се осигурява от местното дружество. Твърдата вода притежава свойството да изсушава кожата, да отмива естествените мазнини от нея.

Проблемът може да се разреши с поставянето на специален филтър, но удоволствието съвсем не е евтино, и може да се окаже непосилно.

От една страна, 30-минутна вана с такава, не особено подходяща вода може да изсуши кожата много по-силно, отколкото душ. В топлата вода се отварят всички пори, и почистването е много по-дълбоко и ефективно, дори може да се каже, че е твърде ефективно.

Същевременно вземането на душ не допринася за отстраняване на почти цялата естествена смазка и влага.

За сметка на това във водата във ваната могат да се добавят всевъзможни вещества, които не само я правят по-мека, но и могат да въздействат благоприятно на кожата, като я овлажняват и подхранват. В този случай пълното отваряне на порите ще способства за поемането на тези вещества.

Температура на водата

На степента на въздействие на кожата пряко влияние оказва температурата на водата и продължителността на процедурата. Най-правилно е да се ограничим до 30 минути във ваната, и 15-20 минути под душа. Водата трябва да е приятно топла, но не гореща. Не всичко обаче е толкова просто.

Има изследвания, които показват, че горещата вана може да способства за понижаване на нивата на кръвната захар при диабет тип 2.

Контрастният душ пък допринася за повишаване на еластичността на съдовете, и освен това е със закаляващ ефект, но трябва да се започва с малка разлика в температурата на водата.

Въздействие на ваната и душа върху организма

Душът е с тонизиращ и ободряващ ефект. Ваната, точно обратното, способства за релаксация и разпускане. При наличие на двете възможности у дома е най-добре да оставим ваната за вечерта, а сутрин да вземаме душ.