Това е важно да се знае от родителите и от всички, които се грижат за деца.

В различни източници могат да се срещнат множество класации с най-опасните храни за деца. Първите позиции обикновено се заемат от цитрусови, ягоди, и разбира се, шоколад. Решихме да проучим кои храни представляват реална опасност за децата.

Смята се, че храните, които най-често предизвикват алергия при деца са шоколад, ягоди и цитрусови. Това обаче далеч не е пълният списък за това кое наистина може да навреди на детето.

Продуктовото разнообразие, което се наблюдава в магазините и по пазарите през последните 20 години, ни тласка към хранителни експерименти – и това, което ни се иска да пробваме, и това, което не. И разбира се, на първо място е необходимо да нахраним добре децата, за да си набавят те достатъчно витамини и минерали.

Някои хора обаче представляват реална опасност за децата, и това не може да не се отчете.

Кои храни са реална опасност за детското здраве

1.Безалкохолни газирани напитки

Причината е в добавената захар, най-често са подсладители. Много популярни сред децата и подрастващи напитки съдържат значително количество прости въглехидрати. Добавената захар може да присъства под формата на царевичен сироп, декстроза, фруктоза, глюкоза, малтоза, захароза и т.н.

Децата рядко се ограничават до препоръчителното количество, не повече от 300 мл. в денонощие, и могат да изпият и литри от газираните безалкохолни напитки.

На първо място това оказва неблагоприятно влияние на телесната маса, този ефект е показен както за 500 мл. дневно, така и за 300 мл.

Освен това има данни за ускорено разрушаване на емайла на зъбите при злоупотреба с газирани напитки, истината е, че за тази цел трябва да се изпиват по 2 литра дневно в продължение на 3-5 години.

2.Океанска риба

Причината е съдържание на живак. Обикновено по-големите морски риби имат свойството да акумулират живачни съединение. За възрастен човек това не представлява опасност, но за децата в период на активно развитие на нервната система те могат да навредят.

Затова не се препоръчва на деца да се дава морски костур, месо от всички видове акули, риби меч и т.н.

За деца са подходящи сардините, хек, всички видове сьомга, херинга.

3.Гъби

Не са препоръчителни до 7-годишна възраст. Гъбите се смятат за тежки за детския стомашно-чревен тракт. Основната опасност обаче са токсичните вещества, които гъбите образуват или натрупват.

На първо място се касае за самостоятелно събирани и приготвени дарове на гората.

В някои редки случаи е възможно отравяне със соли на тежки метали от годни за консумация гъби.

4.Фъстъци и продуктите от тях

Фъстъците във всякакъв вид са изключително популярни, особено фъстъченото масло, но са най-честа причина за тежка алергична реакция при деца. В рисковата група са 4-8% от децата, с възрастта предразположението към алергии към фъстъци намалява с пъти.

Именно към фъстъци най-често се развива анафилактичен шок – състояние, за което на повечето от нас ни е известно, че застрашава не само здравето, но и живота.

Реакция може да възникне не само към самите фъстъци, но и към частици от тях, добавени в шоколад или в други сладкарски изделия.

5.Пълномаслено мляко

Причината е, че може да предизвика чревни инфекции.

Вярата в целебността и изключителната полезност на прясното мляко от кравата на село, не може да разколебана, дори и да се посочат солидни доказателства в тази насока. Какви ли не свойства му се присъства, да излекува дори и ХИВ позитивен.

Да започнем с това, че за малки деца пълномаслено краве мляко изобщо не се препоръчва, тъй като натоварва бъбреците с 3 пъти повече, отколкото майчината кърма. На възраст до 6 месеца пълномасленото краве мляко може да предизвика и стомашно кръвотечение.

Затова и в препоръките на СЗО се отбелязва, че децата до 9-месечна възраст не могат и да си помислят за краве мляко, а в най-добрия случай е добре да се изчака до 2-3 години.

Съществува и друга опасност непастьоризираното краве мляко е 150 пъти по-опасно от пастьоризираното за малките деца, тъй като може да съдържа опасни бактерии, които да предизвикат тежко протичаща чревна инфекция. При малки деца са достатъчни много по-малко бактерии, за да се развият тежки симптоми на инфекция, и дори опасно обезводняване.

Затова и кравето мляко за малки деца не се препоръчва.