Публикувани са резултатите от първите 2 фази на изпитванията на ваксината Спутник V. Колко е ефективна реално, ще покаже изследването в 3-та фаза, което вече е планирано.

Според пуснатото в рецензираното издание The Lancet ваксината е безопасна и стимулира образуването на антитела против COVID-19.

Как руската ваксина намери международен отзвук

Що за ваксина е това

„Спутник V” е двукомпонентна векторна ваксина. Вектор е безопасен за човека вирус, който доставя в организма генетичният материал на коронавируса. Всеки от двата компонента на руската ваксина, рекомбинантен аденовирус 26 или тип 5, са в отделен флакон.

Модифицирани са така, че да синтезират S-белтък на коронавируса, след като попаднат в клетките.

За това как работи ваксината и защо са нужни 2 различни вектора, разказват от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология, откъдето провеждат изследването.

Когато аденовирусните частици попаднат в човешките клетки, те доставят генетичен код S-протеин SARS-CoV-2, който кара клетките да обработват този белтък.

Това помага да се научи имунната система да разпознава и да атакува вируса. За да се формира мощен имунен отговор, е важна повторната ваксинация.

Тази подсилваща ваксинация може и да не даде адекватен резултат, ако се използва същият вектор, защото имунната система може да го разпознае и да го атакува.

Това може да не позволи на ваксината да попадне в човешките клетки, и имунната система може да не се научи да разпознава нахлуването на SARS-CoV-2. За ваксината са използвани 2 различни аденовирусни вектора, за да се предотврати формирането на имунитет против вектора.

Как се провежда изследването

В него участват 76 души на възраст от 18 до 60 години, 2-те фази отнемат 42 дни. Участниците в изследването остават в болница 28 дни.

Учените изпитали 2 форми на ваксината – замразена и лиофилизирана – лиофилна изсушена, изсушена в замразен вид.

Вторият тип ваксина е предназначен за доставка в отдалечени региони – по-стабилна е и позволява съхранение при температура от 2 до 8 градуса.

Замразената ваксина е изпитвана във военна болница, като участници са били и военни, а лиофилната в клиника към руски университет.

В изследването фаза 1 на участниците се поставя само един компонент от ваксината, за да се установи дали е безопасна.

В тази фаза имало 4 групи по 9 души, участниците от всяка група получавали замразена или лиофилна ваксина с аденовирус 26 или тип 5.

Фаза 2 започва след 5 дни. Участниците в изследването от фаза 2 първо получавали ваксината с компонент, съдържащ аденовирус тип 26.

Подсилващата ваксинация се провеждала на 21-вия ден с компонент, съдържащ аденовирус тип 5.

В групите, на които били поставени замразени или лиофилизирани ваксини имало по 20 души.

Какво показва изследването

За времето на наблюденията, които са с продължителност 42 дни, двата типа ваксини показват, че са безопасни, тежки странични ефекти не били регистрирани.

Най-разпространената нежелана странична реакция била болката в мястото на инжектирането – при 52% от участниците, след това повишаване на температурата – 50%, главоболие – 42%, слабост – 28%.

Учените отбелязват, че тези странични ефекти са характерни за ваксините, в които се прилага аденовирусен вектор.

За да се сравни имунитета след ваксинацията с този след прекарано заболяване, учените изследват серум от 4817 оздравели от COVID-19.

Те съобщават, че при ваксинираните в 42-рия ден на изследването имало повече антитела срещу коронавируса, отколкото при тези, които са прекарали инфекцията.

При всички участници, получили и двата компонента на ваксината, се образували неутрализиращи антитела.

Допълнително учените установяват, че при всички участници в изследването фаза 2 се появяват лимфоцити против SARS-CoV-2 – Т-хелпъри и Т-килъри.

В кръвта на участниците в изследването били установени неутрализиращи антитела против вектори на ваксината – аденовирусите. Учените съобщават, че това не е навредило на формирането на имунитет против SARS-CoV-2.

Те подчертават, че за добър имунитет е помогнало използването на различни вектори.

Тези резултати не показват, че ваксината наистина може да предотврати заразяването с новия коронавирус. Ефективна ли е наистина, това ще покаже изследване в 3-та фаза, което вече е планирано.

Какво следва

Ваксината Спутник V получи временно удостоверение за регистрация още преди да излязат данните от клиничните изследвания.

Тази лицензия изисква провеждането на мащабни изследвания в бъдеще, но позволява ваксинация на хора, които са дали съгласие, в рамките на клинично изпитване и в условията на строг фармаконадзор, а също и за ваксиниране на рискови групи.

Изследването за 3-та фаза е одобрено на 26 август. Планира се то да е изключително масово, като в него да участват 40 000 доброволци на различна възраст и от различни възрастови групи.

Ефективна ваксина срещу COVID-19 малко след Нова година

Д-р Кантарджиев също се включи с коментар по повод руската ваксина и след публикуването на резултатите от клиничните изпитвания коментира, че наистина след поставянето ѝ се формира имунен отговор. И щом е публикувано в толкова рецензирано медицинско издание за тази ваксина, то има светлина в тунела.

Неговите очаквания са такава да има наистина работеща и безопасна до началото на 2021 г. Така ще бъде постигнат истински рекорд за кратко разработва и пуска на ефективна и безопасна ваксина.

Колко траен обаче ще бъде той и дали ще ни пази от заразяване, това ще стане ясно след приключване на одобрената вече 3-та фаза на клиничните изпитвания.

Акцент на интервюто, което националният консултант по микробиология даде тази сутрин пред една от националните телевизии, бе предстоящата доставка на бързи тестове. С тях ще се открива антиген на вируса до 15 минути, те са на американска фирма.

С бързи тестове откриват коронавирус на учениците

Методът на бързите американски тестове е максимално опростен, само се бърка в гърлото на учените и за 15 минути става ясно дали има или няма коронавирус.

По повод обезпокоително високите нива на починали през последните седмици, д-р Кантарджиев разясни, че това се дължи на бума на заразени през юли – по балове, дискотеки, нощни заведения, проведени футболни мачове.

У нас повечето млади живеят заедно със своето родители или още по-лошо с баби и дядовци, и от тях са се заразили и възрастните, които са с по едно или повече хронични заболявания.

Спадът на заразените у нас, който се наблюдава, вече продължава повече от 20 дни, но това става на фона на висока смъртност.

Както и ние писахме в обзора за изтеклия месец август, близо 250 са починали с COVID-19 само за 31 дни, което е повече, отколкото през предходния юли.

Д-р Кантарджиев коментира, че продължаващото горещо и сухо време е благоприятен фактор и натиска надолу заболеваемостта и колкото по-дълго се запази така, толкова ще е по-добре и няма да се наблюдава бум на заразените.

С понижаването на температурите и влошаването на времето, което се очаква да стане след 20 октомври по традиция, когато вече навлизаме в късна есен, няма да има затваряне по домовете, както това стана през март и април, но пък контролът върху носенето на маски ще стане по-стриктен.

Защо в коридорите учениците задължително ще са с маски

По повод предстоящия старт на новата учебна година д-р Кантарджиев посочи къде за учениците ще е задължително да носят маски, и това ще е по училищните коридори.

За по-малките те няма да са задължителни, тъй като не могат да ги търпят и е много вероятно да започнат да си ги разменят помежду си, колкото и да им се казва да не го правят.

По училищните коридори има струпвания и затова ще е задължително да се носят маски. По повод днешния празник 6 септември и предстоящия на 22-ри д-р Кантарджиев препоръча политиците да не прекаляват с речите като продължителност.

Също така да няма прегръдки и целувки и най-важното – да се придържаме към правилото за спазване на дистанция.

Най-големите надежди са да се намери ваксина, тъй като само така ще може да се овладее разпространение на новия коронавирус.

При настоящия вариант единствено може да се прави дезинфекция и да се предписва изолация, но това не намалява риска от избухване на локални огнища и дифузно разпространение.

Другият вариант е да се разработи ефективна антивирусна терапия, която да се прилага, когато човек се разболее. Необходимо е обаче да се преценява до колко е ефективна и какво ще е нейното действие.

Според д-р Кантарджиев 90% от българите са наясно с мерките, които ще ги предпазят от COVID-19 и се съобразяват с тях.

Останалата малка част от тях предпочитат да правят напук и са привърженици на различни конспиративни теории, че всичко е измама и този вирус е измислен, за да могат да бъдат ограничавани правата на хората.

Подобни теории се застъпват, дори и в официалните медии, каквито са и националните телевизии.

Защо у нас няма да бъдат доставени руски ваксини

У нас не се планира поръчка на руски ваксини, тъй като препаратът най-вероятно от началото на септември ще навлезе в 3-та фаза на клиничните изпитвания.

Сключен е договор за доставка на над 2 млн. дози от ваксина, която трябва да започне да провежда британско-шведската фармацевтичната компания Astra Zeneca със седалище в Кеймбридж, Великобритания.

Когато бъде получена първата доставка, тъй като очакванията са да не пристигнат всички над 2 млн. дози наведнъж, приоритет ще е имунизирането на медиците, които са в COVID-19 отделенията на лечебните заведения.

Не разполагаме и с техническа възможност да бъдат ваксинирани толкова много хора едновременно.

След това ще се пристъпи към ваксиниране на рисковите групи, в най-голяма опасност се смята, че са страдащите от онкологични заболявания и тези болни от сърце, както и всички над 65 години.

Проведено британско проучване, което е разглеждал д-р Кантарджиев, показва, че с най-голям риск от усложнения са заразените с анамнеза придружаващо онкологично или сърдечно заболяване.

Установява се и нещо повече от интересно, че пушачите са с по-малка вероятност от усложнения. Причина за това са по-малко рецептори в клетките, през които вирусът може да проникне и затова препоръката на професора е да се пуши, но умерено.