Кожата не е просто най-големият орган на тялото, който го предпазва от външни въздействия, а участва и в терморегулацията, дишането, метаболитните и редица други процеси.

Състоянието на кожата е тясно свързано с функционирането на различни системи на организма. Затова кожата е първата, която сигнализира за възникнали здравословни проблеми.

Например, твърде сухата кожа може да е признак на хипофункция на щитовидната жлеза, тъмните кръгове под очите са признак на бъбречни нарушения, а подуването на долните клепачи – за проблеми в пикочно-половата система.

Същото може да се каже и за повишената чувствителност на кожата.

Какво влияе на чувствителността на кожата, с какви болести може да е свързано това и кога е повод за безпокойство?

Кога чувствителната кожа сигнализира за болести на вътрешните органи

Какво е това чувствителна кожа

Терминът „чувствителна” кожа всеки човек разбира по свой начин. Едни определят като чувствителна кожата, която изгаря бързо на слънце.

Други се оплакват от повишена кожна раздразнителност при използване на миещи средства. Трети използват като критерий за оценка на кожната чувствителност това доколко силно изразени са тактилните усещания.

И всички те са отчасти прави, тъй като това понятие е доста широко. Повишената чувствителност на кожата може да се съпътства от висока температура, втрисане, мускулни болки, съпровождащи протичането на грип.

Подобни оплаквания са свързани с използването на определени козметични средства. Причините са много, както и механизмите, които се задействат под тяхно влияние.

Днес все по-често козметици и дерматолози се сблъскват с оплаквания за повишена чувствителност на кожата. Изследванията показват, че около 50% от хората в зряла възраст в развитите държави се оплакват от чувствителна кожа.

Интересно е, че това са най-често жени. Така се стига до извода, че този проблем засяга около 51% от жените и 38% от мъжете.

Силният пол по природа е с по-дебел епидермис, а и влиянието на хормоналните фактори е по-слабо, отколкото при дамите.

Причини за повишена чувствителност на кожата

За първи път терминът „чувствителна кожа” се появява през 1977 година. Но досега няма общоприето определение.

Повечето от специалистите определят това състояние като хиперактивна реакция на кожата на външни и вътрешни провокатори, проявяващи се със субективни или обективни признаци на развитие на възпалителен процес.

Анализът на 1701 научни публикации показва, че повишената чувствителност на кожата най-често се обуславя от нарушение на нейната бариерна функция и увеличаване на съдовата реактивност.

Сред факторите, влияещи на развитието на този проблем, са:

  • Възраст – най-често повишена чувствителност на кожата се наблюдава от 18 до 50 години. С годините, заради намаляване на плътността на нервните структури на кожата, вследствие на стареенето, чувствителността намалява.
  • Външни въздействия – към тези фактори са ултравиолетови лъчи, сух въздух, температурни колебания, вятър и др. Негативно влияние на бариерната функция на кожата също оказват ниските йонизиращи лъчения, които ни заобикалят – естествени и индустриални.
  • Изменения на хормоналния фон – първо, това се отнася за жените. Кожата става по-чувствителна при бременност, по време на менструация и климакс.

Сред разпространените причини за повишена чувствителност на кожата е неправилната грижа.

Основни врагове на най-големия орган на тялото са различните козметични средства с почистващо действие. Сред тях са различни видове химически и механически пилинги и ексфолианти.

Какво да правим, ако кожата е станала твърде чувствителна

Прекомерно чувствителната кожа не е болест, а е вследствие на влиянието върху нея непосредствено или на организма като цяло на определени външни или вътрешни фактори.

В повечето случаи е достатъчно тези фактори да се отстранят и ситуацията да се стабилизира. Затова ако проблемът възникне внезапно и ни безпокои дълго време, то трябва да се посети личния лекар.

При чувствителна кожа трябва да се избягва използването на много козметични средства. Особено тези, които съдържат ретиноиди, плодови киселини, спирт, вазелин, агресивни повърхностно-активни вещества, парафин, салицилова киселина, ланолин, мастни киселини.

Не е желателно да се използват ексфолианти, пилинги и дори сапун. Водата за миене, под душа или във ваната трябва да е топла.

За възстановяване на бариерната функция на кожата помага правилното хранене. Препоръчителни са храните, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини.