Смятаха се за истина в продължение на десетилетия, но съвременната диетология ги отрече, призна ги за заблуждение.

Кои са отречените правила на здравословното хранене

1.Калориите от всички храни са еднакви

Колко често обръщате внимание на калоричността на хранителните продукти? Според международните препоръки, жените трябва да приемат от 1600 до 2400 килокалории, а на мъжете от 2000 до 3000 на ден.

В края на 20-ти век калориите бяха считани за идентични, без значение от храна.

Тогава се е приемало, че няма никаква разлика между това дали сме приели 300 калории от ябълки или от хамбургер, тъй като дават едно и също количество енергия на организма. За най-важно се смятало калорийният лимит да не се надминава.

По-късно става ясно, че няма смисъл да се броят калории. На трупането на излишни килограми влияят огромно количество фактори: съдържание на фибри, витамини, минерални вещества в хранителните продукти, гликемичен индекс, който е открит през 80-те години, тип мастни киселини и други показатели.

Учени от САЩ провеждат изследване, за да сравнят как се променя теглото на хората при ядене на богати на фибри пълнозърнести храни – нерафиниран ориз, овесени ядки, хляб, и рафинирани – бял ориз, бял хляб, които не съдържат.

Установява се, че калориите от преработените храни могат да водят до трупане на излишни килограми, тъй като дават заряд енергия, но са с минимално съдържание на полезни вещества.

2 литра вода на ден

Суха кожа, косопад, наднормени килограми – навярно сте чували, че всички тези проблеми могат да бъдат предотвратени, ако се пият по 2 литра вода дневно. От Националната академия на науките на САЩ почти 15 години препоръчват, дори по-голям обем 2,7 литра за жени и 3,7 литра за мъже.

В мащабно изследване от 2010 г. обаче се оказва, че убедителни доказателства има само за това, че пиенето на повече течности намалява риска от образуване камъни в пикочните пътища. Не се установяват други положителни ефекти от пиенето на повече вода.

Водата не намалява риска от сърдечна недостатъчност и не понижава вероятността от развитие на различни видове рак.

Не издържа проверката на времето и аксиомата, че 2 литра вода на ден допринася за овлажняване на кожата и предпазва от появата на бръчки.

Някои експерти смятат, че тази погрешна препоръка е свързана с нормите, които през 1945 г. обявява Националния съвет по продоволствието на САЩ.

Задейства се ефектът на разваления телефон – повечето хора пропускат реда, че в обявените препоръчителни количества течности освен чиста вода влизат и безалкохолните напитки и течността, която се съдържа в хранителните продукти.

Например, в плодовете и в зеленчуците водата е до 95%. Освен това, вода в организма се образува и при метаболитните процеси – при окисление на белтъчини, мазнини и въглехидрати, които постъпват от храната.

Захарните изделия с фруктоза не са заплаха

Фруктозата е най-сладка от монозахаридите. Това са въглехидратите, които се състоят от 1 или от 2 молекули захар. Фруктоза се съдържа в плодовете и в зеленчуците.

Както е известно, тези хранителни продукти са изключително полезни, затова и до края на 90-те години, фруктозата се смяташе за безопасен подсладител. Но това не е така.

Фруктозата, която приемаме, когато изядем една круша, се допълва с вода и фибри, това автоматично намалява гликемичното натоварване на организма.

Фруктозата, която постъпва в организма от бонбони, торти, сосове и други преработени хранителни продукти, това е чиста захар.

Когато попадне в организма, бързо се разпада до глюкоза и повишава нейната концентрация в кръвта.

Единствената опасност от захарта – това е кариес

От прекаляването със захарта се образуват не само кариеси, но може да доведе до развитие на метаболитен синдром, диабет тип 2, старческо слабоумие. Връзката между тяхното развитие,  наднормените килограми и мазнините е установена още през 50-те години.

Здравословното хранене предпазва от наднормено тегло

Генетичен дефект определя излишните килограми, поради блокиране на отделянето на хормона на ситостта – лептин. Но все пак спазването на хранителен режим, съобразен с принципите на здравословното хранене, може да е полезен за поддържане на оптимални килограми.

Аксиомите, които са преминали проверката на времето

  • Храненето трябва да е разнообразно – така ще си набавяме всички необходими витамини, минерали и други полезни вещества;
  • Плодовете и зеленчуците понижават риска от диабет, болести на сърцето и от някои видове рак;
  • По-малко преработени и рафинирани храни.