Хипертония, повишено кръвно налягане – тези термини рядко се свързват с детската възраст. Но тези състояния се развиват не само в детска възраст.

При деца подобни симптоми могат да се предизвикат от затлъстяване, бъбречни заболявания, сърдечни патологии и други фактори.

Хипертонията в млада възраст поставя децата в рисковата група за развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

От каква възраст да започне контрола на кръвното при деца

Броят деца с повишено артериално налягане се увеличава. Основно това е свързано с рязко повишаване на случаите на затлъстяване, което днес се среща, дори при малки деца.

И други патологии обаче водят до повишаване на налягането в стените на артериите и на вените.

Проблемът е в това, че при профилактични изследвания често се пропуска измерване на кръвното налягане.

В препоръките за прегледи на деца има точка за измерване на кръвното най-малко веднъж годишно, като се започва от 3-годишна възраст.

Съществуват обаче както препятствия за самото измерване, така и за точни резултати.

За деца в ранна възраст измерването на кръвното често е проблематично, защото е необходим маншет с подходящ размер, в противен случай резултатите няма да са точни.

Когато маншетът на манометъра плътно притисне ръката, много деца реагират с недоволство, възмущение, плач. Това не е най-комфортното преживяване за децата.

Плачът и нервността влияят на показанията за апарата за кръвно – стойностите се повишават, заради емоционалното състояние на детето.

Днес обаче експертите настояват, че децата трябва да привикнат към тази процедура и да се провежда редовно.

Измерването на кръвното помага за откриване на скрити проблеми, особено това се отнася за онези болести на съвременните деца, които в миналото са се смятали за такива, характерни за възрастните.

Най-важната причина, поради която трябва да се мери кръвното на детето, е, за да се разбере дали няма проблеми със сърцето и с белите дробове.

Много от патологиите на тези органи е възможно да протичат напълно безсимптомно.

Норми на кръвното налягане за деца

За деца и тийнейджъри ръководните принципи на Асоциациите на педиатри определят повишено кръвно, когато е над 130 на 80 или е по-високо.

За нормално кръвно се смятат стойности под 90-тия персентил за деца до 12 години включително и под 120 на 80 за подрастващи.

Персентил – това е показател, който се основава на средните данни за населението. За деца до 12 години показания на артериалното налягане на ниво или над 95-ия персентил се определят като хипертония.

Това означава, че 95% от другите деца на същата възраст и пол са с по-ниско кръвно налягане.

Оптималният вариант за разчет на персентила в детска възраст отчита не само стойностите на кръвното, но и височината на детето. За улесняване на подобни изчисления съществуват специални програми калкулатори.

Риск от високо кръвно налягане в детството – на какво влияе

Рисковете съществуват в дългосрочна перспектива. Първо, хипертонията влияе на състоянието на вътрешните органи, натоварва ги, това води до тяхното по-бързо износване – увеличава се възрастта на сърцето и на бъбреците.

Удебеляване на сърдечния мускул, увреждане на тъканите на бъбреците – това са най-честите последствия на повишеното кръвно в детска и тийнейджърска възраст.

При децата с постоянна артериална хипертония е възможно още, когато станат на 30 години, да се развие удебеляване на артериалните стени.

Последствия от повишеното кръвно в детството са също и сериозни сънни разстройства и преждевременни раждания при жените.

Симптоми и особености на диагностика

Повечето деца с високо кръвно налягане може и да нямат симптоми, но някои могат да се оплакват от главоболие и неясно зрение.

Влошеното качество на съня, бързото уморяване също се срещат доста често. Болките в гърдите пък са рядък признак на хипертония при деца, макар и също е възможно да се появят, особено през пубертета.

Как се лекува хипертония в детска възраст

Хипертонията при деца не е задължително да доведе до проблеми, но трябва терапията да се започне навреме.

  • При наличие на наднормено тегло е необходима промяна на хранителния режим и физическа активност.
  • Аеробните упражнения помагат за понижаване на кръвното, благодарение на тренировка на кръвоносните съдове и на сърдечния мускул, дори и теглото да не е проблем.
  • За десерт за всички деца с високо кръвно трябва да се избира не сладко, а плодове и зеленчуци.
  • Ограничението на солта е изключително важен фактор. По данни от мащабно изследване в различни държави днес 9 от 10 деца и тийнейджъри приемат твърде големи количества сол.
  • Лекарствени препарати се назначават само, ако начинът на живот не помага. Медикаментозната терапия на високо кръвно в детска възраст е рядкост и необходима само на едно дете от 100.