Всяко „вътрешно“ налягане в човешкия организъм има определена функция. Освен най-разпространените проблеми с повишеното артериално налягане, съществува и повишено вътреочно налягане и такова в черепа.

А през последните години често се използва и понятието повишено вътрекоремно налягане.

То се счита за доста опасен рисков фактор, тъй като обуславя развитието на опасно усложнение – компартмент синдром, който води до нарушаване на функцията на всички органи и системи на организма, тъй като коремната хипертония води до устойчива бактериална транслокация от дебелото черво в кръвоносната система.

Как е възможно да се повишава коремното налягане?

Повишеното налягане в коремната кухина най-често възниква в резултат на натрупване на чревни газове.

А постоянно увеличено количество газове възниква в резултат на застойни явления както при различни наследствени и тежки хирургични патологии, така и при по-банални заболявания като запек, синдром на раздразненото дебело черво или употребата на храни, които предизвикват активно отделяне на газове – зеле, ряпа, репички, бобови. Всичко горепосочено е рисков фактор при възможни усложнения.

Коремната хипертония не е особено приятна дори и за здрави хора. При нейното възникване човек обикновено усеща болка в корема с разширяващ се характер, възможни са бързи промени на локализациите на болезнените усещания.

До такива симптоми всъщност натрупването на излишни газове в червата. Освен това могат да се проявяват неприятни последствия под формата на отделяне на тези газове през ануса.

Всички тези симптоми сами по себе са признак за наличие на проблем.

Повишеното налягане в коремната кухина практически винаги се съпровожда с такива заболявания като синдром на задразненото дебело черво с преобладаващ занижен тонус на вегетативната нервна система, възпалителни заболявания на червата като болест на Крон, различни видове колити, дори хемороиди могат да се съпровождат с този симптом.

Към изброеното следва да се добави и хирургичната патология чревна непроходимост.

Това заболяване има и дори специфичен симптом прекомерно раздуване на червата, който възниква, поради коремната хипертония.

Повишено коремно налягане при децата

Много често горепосочените симптоми на заболяването могат да се проявяват при деца в предучилищна възраст. Коремът на детето може да се подуе и то да започне да се оплаква от болки в корема.

Освен това за диагностициране на този проблем можете да приложите ръка към корема, така ще определите степента на напрежение на мускулите на коремната преса, и ще установите куркане и напрежение на червата.

Изобщо с коремните болки при децата е препоръчително много да се внимава, тъй като те се явяват рисков фактор за доста хирургични усложнения.

Алкохолът като рисков фактор за усложнения при коремна хипертония

Според резултатите от проведените изследвания е доказано, че при употребата на спиртни напитки, особено на такива, които са произведени по метода на ферментацията, се наблюдава рязко повишаване на коремното налягане при хора, при които неговите стойности вече са завишени.

Методи на лечение на коремна хипертония

Ако лечението е болница, то тогава то се насочва към отстраняването на натрупаните излишни газове в червата и това може да се постигне със специални лечебни клизми или с поставянето на тръба, която отвежда газовете.

При домашно лечение най-често се препоръчват различни видове отвари от газогонни билки и не се употребяват храни, чието усвояване е свързано с образуването на чревни газове.