Какви храни е по-добре да избягвате, когато навън е горещо или смятате да отидете на пикник, а термометърът показва над 25 градуса по Целзий.

Как да предотвратите хранително отравяне, когато сте на пикник?

Основните причини за отравяне са несъблюдаването на правилата за хигиената и контакта с хранителните продукти, тяхното неправилно приготвяне и съхранение, използването стари, отровени, с прекомерно количество нитрати храни или вода.

За да избегнете отравяне е необходимо:

• Внимателно да миете ръцете си със сапун или да използвате антибактериални кърпички, за да почистите ръцете си и повърхностите, които ще влязат в съприкосновение с храната;

• Добре измивайте плодовете и зеленчуците;

• Не яжте продукти, които не изглеждат пресни или ви се струват развалени, от надути или спукани опаковки;

• Размразявайте продуктите в хладилник, в микровълнова печка или в студена вода – като е необходимо да се сменя на всеки половин час и веднага след започнете с термичната обработка на храната, докато тя стане напълно готова за консумация;

• Когато времето е топло, хранителните продукти, които сте съхранявали в хладилник – това се отнася особено за месото и млечните продукти, можете да държите извън него не повече от 2 часа;

• При транспортиране – продуктите е добре да се разделят на пакети, като се изключва съприкосновението с месо;

• Препоръчително е на по-далечни разстояния хранителните продукти да се транспортират в хладилна чанта;

През лятото много малко хора си стоят у дома, те се стараят да прекарват повече време сред природата.

Каква именно храна може да бъде опасна, когато е горещо и сме, например на плаж на язовир или на река?

В топлите месеци от годината следните хранителни продукти са доста рисковани от гледна точка на вероятността от хранително отравяне – сосове и салати с картофи, домашна майонеза, сурово месо и яйца, млечни продукти.

В тези хранителни продукти бързо се размножават бактерии, поради това не ги оставяйте на слънце, внимателно ги приготвяйте и ги опаковайте правилно.

Какво е най-добре да не даваме на детето сред природата?

Препоръчително е сред природата да се избягват развалящите се бързо продукти като кисели млека, извара, сирена, колбаси, варено пушено месо, варени плодове и зеленчуци и такива на пара, особено картофите, презрелите банани, ягодите.

Когато престоят малко под пряка слънчева светлина всички тези хранителни продукти или се развалят бързо или вкисват. По-добре е на детето да му бъдат давани пресни и добре измити плодове и зеленчуци, варено пилешко или твърдо сварени яйца, хляб и добре измити сушени плодове.

Опасни ли са безалкохолните напитки, когато стоят на слънце?

Принципно не е добре директна слънчева светлина да попада върху бутилката с газираната напитка, тъй като под въздействието на слънчевите лъчи тя може да се развали преди края на срока на годност.

Затова, когато ходите на пикник не е добре да вземате със себе си газирана вода или безалкохолни или тъй като бутилките, ако стоят на слънце могат да се спукат.

С нагретите газирани напитки трябва да бъдат внимателни и тези, които страдат от повишена стомашна киселинност.

Какво е препоръчително да вземете си, в случай че се отровите сред природата?

На първо място в аптечката на всеки трябва да присъстват и сорбенти като активен въглен. Всички те са взаимозаменяеми и нямат странични ефекти.