Понякога децата повръщат, сякаш от един полъх на вятъра, което несъмнено предизвиква паника сред родителите. Но как да разберем кога не трябва да се безпокоим и кога трябва да потърсим медицинска помощ? И защо на децата им се гади повече, отколкото на възрастните?

Механизъм на повръщане при деца

Механизмът на повръщане при деца и възрастни е абсолютно еднакъв. Причините могат да са множество – от вирус, който дразни стомаха, отвращение или стрес, до люлеенето в автомобила или „морска болест”? И защо на децата им се гади повече, отколкото на възрастните.

Когато сигналът за раздразнение се подаде към мозъка, нервните влакна, също наричани аференти, изпращат към тялото сигнал да изхвърли това, което е в стомаха.

След това организмът започва да осъществява набор от действия

След дълбоко вдишване гласовият отвор, намиращ се между вокалните гънки, се затваря.

Ларинксът и горното небце се повдигат, за да се освободи място за това, което трябва да премине. След това диафрагмата рязко се съкращава.

Отрицателното налягане, което се създава вътре в тялото, отваря хранопровода, по който храната попада в организма. Същевременно коремните стени свиват стомаха. След това съдържимото излиза навън.

Децата получават такива сигнали за повръщане, а техните тела изпълняват внимателно координирани движения, както и на възрастните.

Тогава защо на децата им се повръща повече?

Можете да си помислите, че чувствителната имунна система на децата ги прави по-възприемчиви към бактериите в стомаха, и това е истина. Но има още нещо – техните тела изпращат и получават аферентни сигнали в отговор на много по-голямо количество физически проблеми.

В резултат децата могат да повръщат от това, което възрастния няма и да мигне. Например, от удар с пръст по крака или простуда.

Всичко това, което кара детето да се чувства зле, може да предизвика повръщане у него. Съществуват голям брой причини. Макар и гастроентеритът или чревният грип са най-разпространените причини за повръщане при децата, те далеч не са единствените.

Ако детето повръща, най-доброто, което можете да направите, това е да му помогнете да се успокои и да увеличи потребността от течности за предотвратяване на обезводняване.

Звучи просто, но в какви ситуации е по-добре все пак да се обърнем към лекар? Тревожните признаци включват вялост, остра болка при стомаха, подуване на стомаха и всяка друга силна болка.

Повръщането, предизвикващо парене, или това, което продължава повече от ден, също трябва да предизвиква безпокойство – 2 случая могат да доведат до сериозно обезводняване.

Бостънският педиатър Даниел Самърс съветва да се обръща внимание и на самото повръщане. Родителите, които намират в него нещо, което се отличава от съдържимото в стомаха, трябва незабавно да потърсят лекарска помощ. Лоши признаци са кръв, тъмно зелена жлъчка или дори фекалии.

Дори ако това са просто нарушения в стомашната функция, които ще преминат бързо и без последствия, педиатърът може да изпише противогъбични препарати.

Възможно е и такива, които се изписват за потискане на повръщане сред пациенти, които се подлагат на химиотерапия.

Хидратацията също е един от ключовите фактори. Не давайте на децата сладки напитки, водата в този случай е най-добрият вариант.

Ако детето престане да уринира или плаче без сълзи, това може да е признак на сериозно обезводняване. Това означава, че трябва спешно да се потърси лекарска помощ.