Ако сутрешното събуждане не носи радост и не се чувстваме бодри, е възможно да не спим в правилната поза цялата нощ.

В каква поза да спим, за да се събуждаме здрави и отпочинали

Препоръки дават лекари и учени.

1.По гръб

За съня по гръб вариантите са много. Обикновено човек лежи по гръб, а краката му са отпуснати и разтегнати. Ръцете могат да са отпуснати покрай торса, да бъдат сложени на гърдите или да разположени зад главата свити в лактите. Най-важното е, че човек лежи по гръб.

Предимства на позата: ако няма проблеми с дишането, това е отлична поза за сън. Повечето матраци осигуряват добра подкрепа за тялото. По желание под коленете може да се подложи възглавница. Това ще е полезно за тези, които страдат от болки в гърба, мускулите и ставите, тъй като се намалява натоварването върху тях.

Още един начин за подобряване на позата за сън, това е повдигане на краката над нивото на сърцето. Това е полезно, ако човек страда от отоци и болки в краката.

Експертите от Американската асоциация по педиатрия са установили, че сънят по гръб намалява риска от внезапна детска смърт при бебетата. Затова се съветват родителите да слагат децата, докато са малки да спят по гръб.

Недостатъци на позата: ако човек има проблеми с носовото дишане, е възможно да установи, че в легнало положение по гръб му става по-трудно да диша. При тези, които хъркат, тази поза за сън може да предизвиква по-силно и продължително хъркане.

Запушването на носа и дишането през устата може да предизвика сънна апнея, следователно човек да не успява да се наспива, затова следва да се помисли за друга поза.

Ако смятате, че добре сте се наспали, дори и това да не е така, това може да увеличи производителността ви в работата.

2.На лявата страна

Това е една от най-разпространените пози. Човек спи на лявата страна, свит почти на кълбо или левият крак е изправен, а десният е свит в коляното.

Предимства на позата

Повечето хора, които спят на едната страна – лявата, не изпитват никакви проблеми с дишането. Това е отлична поза за тези, които се сблъскват със сънна апнея, които хъркат или се сблъскват със сънна апнея.

Спането на лявата страна е полезно за тези, които са с травма на дясното рамо или бедро при тренировка или спорт или физическо натоварване, тъй като в тази поза процесът на възстановяване ще е по-активен.

Бременните жени могат да установят, че сънят на едната страна с възглавница, подложена под корема или коляното, значително намалява натоварването върху пикочния мехур и облекчава болките в гърба.

Недостатъци на позата

Тази поза не е подходяща за всеки. По време на сън органите в гръдния кош е възможно да се изместят под действието на силата на тежестта, белите дробове е възможно да започнат да притискат сърцето, така се увеличава натоварването върху него.

Постоянният натиск върху рамото, където е разположен лъчевият нерв, може да предизвика болка в рамото след събуждане. Освен това тази поза способства за поява на болки в бедрата и кръста в дългосрочна перспектива.

Изследване от 2006 г. показва, че сънят на коя да е страна може да усили киселинния рефлюкс и киселините през нощта. Затова тези, които страдат от изброените проблеми, трябва да помислят за друга поза по време на сън.

3.Спане по корем

Това е най-малко разпространената поза от предходните. В тази поза главата обикновено е обърната настрани – за облекчаване на дишането. Ръцете могат да са изправени покрай тялото или разтеглени настрани, или свити покрай торса. Краката обикновено са изправени.

Предимства на позата

Сънят по корем може да помогне за избягването на проблеми, свързани със съня по гръб – например, сънна апнея. В тази поза също е изключено изместване на органите в гръдния кош, което се случва при спане на лявата или дясната страна. Сънят по корем може да е полезен за облекчаване на хронични болки в мускулите и ставите.

Недостатъци на позата

Продължителният сън в такава поза може да доведе до болки в шията, а също и увеличава натоварването на мускулите на раменете и горната част на гърба.

Ако човек по време на сън подлага ръце под себе си, на сутринта те е възможно да оттекат и да го заболят.

При някои хора натискът върху белите дробове и диафрагмата предизвикват затруднения с дишането и свързаните с това проблеми.