Квартал Райна Княгиня в Ямбол ще бъде дезинфекцирана от въздуха с хеликоптер, това обяви изненадващо кметът на общината.

Мероприятията по дезинфекция от въздуха ще се провеждат през нощта, когато по улиците, по дворове и тераси не би трябвало да има хора, които да вдишат случайно от дезинфектанта.

Ефективна ли е дезинфекцията срещу коронавирус от въздуха

Не е ясно какъв ще бъде ефектът от подобна мярка, в Южна Корея се появиха съобщения по медиите, че е прилагана, но председателят на оперативния щаб преди време обяви, че никъде не се провежда дезинфекция от въздуха, тъй като не би била ефективна.

Какъв би бил смисълът да се разхождат обществени средства за дезинфекция на покривите на сградите в ромската махала в Ямбол.

Дезинфектантът е по-вероятно да се разпръсне във въздуха и концентрацията да му спадне и съответно да е без ефект.

Масово неспазване на противоепидемичните мерки принуди Областният кризисен щаб да вземе решение със заповед на РЗИ да бъде наложена тотална забрана за излизане от квартал Райна Княгиня, дори и за ходене на работа.

С това решение кварталът остава напълно откъснат от света. През изминалите 24 часа в Ямбол са взети 33 проби за коронавирус, от тях 3 са положителни, което показва не толкова обезпокоителна обстановка. Сред новите заразени от огнището в Ямбол е и малко дете.

Остър недостиг на медици в ямболската болница, назрява ескалация

В Ямбол се създаде и друг много по-сериозен проблем, недостигът на медицински персонал в МБАЛ Св. Пантелеймон, а напрежението върху тези, които са на работа е пред ескалация.

След като заместник директор на болницата в Ямбол опита да призове лекари и медицински персонал от други лечебни заведения в града да помогнат в болницата, получи отказ, днес това направи и кметът.

На проведена среща при кмета днес всички присъствали медицински лица са отказали да дойдат да помогнат в МБАЛ Св. Пантелеймон.

Градоначалникът посочи, че болницата разполага с достатъчно легла и апаратура, но няма достатъчно персонал.

Проявява разбиране към медицинските лица, които не желаят да помогнат в МБАЛ Св. Пантелеймон, тъй като се притесняват за здравето си и това на своите близки.

От друга страна, обаче трябва да се опитат да влязат в положението на своите колеги, които работят под огромно напрежение.

Призивът на кмета е по-скоро към медицинския персонал, който е на щат в училищата и в детските градини, за които е ясно, че скоро няма да отворят.

Всички тези медици са в платен служебен отпуск до отварянето на училища и детски градини, което може и да стане през есента.

На практика те си стоят по домовете и получават възнаграждения по силата на допълнително споразумение към колективния трудов договор за сектор „Здравеопазване-2018”, а техните колеги в МБАЛ Св. Пантелеймон изнемогват, тъй като може и с дни да не се прибират у дома и това натоварване вече продължава повече от 30 дни.

Над 300 медици в Ямбол, достатъчно за медицинско обслужване

Кметът на Ямбол посочи, че в града се водят повече от 300 медицински лица и съответно медицинският персонал е достатъчно, за да си осигури здравното обслужване на населението.

Общината, която се състои от едно единствено населено място – град Ямбол е с население от около 76 000, към нея няма нито едно село, но лечебните заведения обслужват жителите на цялата област, която е над 120 000.

Кметът на Ямбол също така обяви, че медицинските лица, които се отзоват и решат да помогнат на своите колеги, ще получат допълнително възнаграждение – от една страна от гласувани средства от бюджета на общината, и от МБАЛ Св. Пантелеймон.

Главният държавен инспектор д-р Кунчев също бе потърсен за коментар по повод възникналият остър недостиг на медици в Ямбол, но според него подобни проблеми трябва да се решават на местно ниво.

Проблематично е командироването на медици от други области. Направи коментар и за огнището, което възникна изненадващо в града, то се дължи на голямата гъстота на населението.

Според данни на общинска администрация Ямбол, в кв. Райна княгиня живеят приблизително 13 000 души, а хигиената е на ниско ниво.

Опитите за провеждане на мероприятия по дезинфекция, са без особен резултат, разликата с махалата в село Брестовица, е голяма, там заразените спазваха всички противоепидемичните мерки и епидемията бе спряна още в зародиш.

Възможно е в Ямбол също да се намеси и армията, която да подпомогне полицията, ако не успява да се справи с недисциплинираните жители на квартал Райна Княгиня.