Физическите упражнения са полезни за мозъка и всички ние знаем това. Но болшинството от изследванията, проведени по тази тема, са били съсредоточени върху бягането, ходенето и други аеробни натоварвания.

Но един нов експеримент показал, че съществува друго занятие, което още по-ефективно тренира нашия мозък, който всъщност е орган, който постоянно се променя.

Невроните в една зона растат, а в друга затихват, в зависимост от това какво се случва в нашия живот. И най-голямо влияние на този процес оказва нашият начин на живот.

Но както и останалите части на нашето тяло, мозъкът е уязвим на действието на времето.

Много неврологични изследвания показват, че процесът на деградация на този орган започва към края на средната възраст, като част от проявленията на този процес са намаляване на сивото вещество, отслабване на връзките между невроните и отделните отдели на мозъка.

Процесът на дегенерация обикновено не е осезаем. Първоначално започвате да усещате, че не помните много добре.

След това все по-често забелязвате, че отделяте все повече време на обичайни за вас задачи, но не можете да се концентрирате върху тях.

Годините минават процесите са необратими – и изведнъж човек става жертва на психическо разстройство. Болест на Алцхаймер, например.

Но обнадеждаващи изследвания от последно време показват, че аеробните натоварвания като ходене например забавят процесите на регресиране образуването на сиво вещество в мозъка.

Тереза Лю-Амвросио, професор по физиотерапия и експерт в областта на стареенето от Университета на Британска Колумбия, Ванкувър, решила да установи, че и друг вид занимания могат да помогнат на хората, освен собственото им ходене.

Оказало се, че най-ефективният способ за поддържане на доброто здравословно състояние на мозъка и за подобряване на собствените умствени възможности е тежката атлетика.

Колкото по-често и по-активно вдигате тежести, толкова по-добре работи вашият мозък и толкова по-малко вероятно е да страдате от слабоумие в старостта.

За да достигне до тези заключения, професор Лю-Амвросио провела серия от експерименти с участието на голяма група практически здрави жени на възраст 65-75 години.

Всички те трябвало да се занимават с различни физически натоварвания, а в процеса и след тренировката било проведено сканиране на мозъка на всички участници.

Оказало се, че осезаем ефект се наблюдавал при тези, които вдигали тежести във фитнес залата веднъж седмично.

Тези, които го правели 2 пъти седмично, показали още по-добри резултати, като се оказва, че се постигат в дългосрочен план. Най-добре се проявяват след година редовни тренировки.

Също било установено, че тези упражнения помагат за подобряване на навиците за ходене и за укрепване на гръбнака, което е изключително важно при съвременната работа, която изисква продължителен престой в седнало положение, а както знаем, тази позиция на тялото в най-голяма степен натоварва гръбначния стълб.

И затова дори и при млади хора се появяват болки в гърба и кръста.

Това е и причината експертите да препоръчват, както за момчетата, така и за девойките – силови упражнения за гърба, които ще им помогнат да забравят този проблем, който обикновено е характерен за хората над 40-годишна възраст.

Също така е желателно хората, които имат възможност, да работят легнали, тъй като при това положение натоварването върху гръбнака е незначително, в сравнение със стоенето в седнало положение.