Какво се случва на много жени през есента, /по-скоро това се случва в по-късната есен, тъй като през октомври времето по нашите географски ширини е още топло, денят е сравнително голям и няма предпоставки за разпространение на респираторни инфекции/ – лекуват се от грип, ангина и цистит, приемат антибиотици, след това усещат ужасно сърбене и парене във влагалището.

Отиват на лекар и получават диагнозата млечница или кандидоза.

Вероятно повечето от вас са запознати с този проблем.

Какви са причините и механизмите за възникване на кандидозата след прием на антибиотици

Механизъм на поява на млечницата след прием на антибиотици

Както е известно, гъбичката Кандида е част от естествената микрофлора на червата. А действието на всички антибиотици е насочено всъщност към унищожаване или потискане размножаването на неблагоприятните за организма бактерии.

Но едновременно, въздействайки на патогенните микроорганизми, антибиотиците отслабват имунитета.

Особено, ако се приемат перорално, рязко се понижава защитната функция на организма, което и предизвиква активността на гъбичката-причинител на кандидозата, която в нормални условия съществува в организма на човека и не причинява дискомфорт.

Така на фона на прием на антибактериални препарати възниква и млечницата.

Освен това след приеме антибиотикът се абсорбира в кръвта и чрез нея попада в различните органи и системи включително и в клетките на лигавицата на устната кухина и на пикочно-половите пътища.

Това също способства за прекомерното увеличаване на микотичната микрофлора, която нечувствителна към действието на антибактериалните препарати.

Профилактика на възникване на кандидоза след прием на антибиотици

„Едно лекуваш, друго разболяваш“ – вероятно сте чували това от вашите майки и баби. И за да не се случва и с вас нещо подобно, по време на антибиотична терапия следва да вземете следните мерки за профилактика на кандидоза:

Яжте млечнокисели продукти

Много лекари дават този съвет на своите пациентки веднага, след като им изпишат антибиотици. Това е важно, поради факта че киселите млека и изварата съдържа лактобактериите, които поддържат необходимият баланс в стомаха и влагалището.

Включете в хранителния си режим храни, съдържащи пробиотици

Това са храни като сирена, кашкавали, кисело зеле и т.н.

Всички тези храни съдържат голямо количество здравословни бактерии, които не дават на гъбичката Кандида да излезе из под контрол.

Употребявайте чесън

Чесънът притежава противогъбични свойства, които разрушават вредните бактерии. Ако го употребявате постоянно по време на антибиотици, това ще ви помогне да задържите инфекцията на разстояние.

За да избегнете неприятната миризма на чесъна, можете да си го закупите под формата на таблетки.

Ограничете употребата на захар по време на антибиотична терапия

Увеличаването на нивата на кръвната захар може да предизвика допълнителни инфекции. Ако ви се прииска сладко, най-добрият вариант е да ядете суров мед и плодове.

За да осигурите на своя организъм достатъчно количество пребиотици – веществата, с които се храните пребиотиците, трябва да планирате своето хранене.

Например, на закуска можете да хапнете кисело мляко, овесени ядки и банани, за обяд – супа с артишок и лук, пълнозърнест хляб и още малко кисело мляко, за вечеря – варен боб с чесън и пресни зеленчуци – домати и зелен лук.

Как да се избавите от млечницата

Ако на фона на приема на антибиотици, все пак кандидозата се появи, не отлагайте посещението на лекар. Колкото по-рано ви прегледа специалист и да ви назначи адекватно лечение, толкова по-бързо и ефективно ще се избавите от симптомите на заболяването.