Всички знаят, че за зъбите е необходим калций и всички храни, които го съдържат, за венците обаче често се забравя. Същевременно те също имат нужда от витамини и минерали, а някои храни вредят.

Кои храни са полезни за венците и кои по-добре да избягваме

Разбира се, грижата за зъбите и венците това далеч не са само правилните храни. Здравето на тъканите зависи от други фактори, наследствени и придобити.

От значение е биотипът на венците, наличието на вредни навици, сред които тютюнопушене, качество на грижа за устната кухина и редовно професионално почистване.

Ако обаче говорим за храни, има редица критерии, които влияят на здравето на венците и на зъбите като цяло, а именно микрофлората на устната кухина.

Белтъчините – задължителни за венците

Протеините са едни от най-важните компоненти на нашето хранене. Необходими са и за здравето на венците и на зъбите. За здравето на флората на устната кухина за предпочитане са храни, съдържащи белтъчини и фибри.

Белтъчините са необходими също, за да се предотврати заболяване на венците. Раздразнението е възпалението на венците е свързано с недостатъчно постъпване на белтъчини към тъканите на пародонта.

За да не се допусне това, е препоръчително да се обърне внимание на ежедневния хранителен режим.

Витамини и минерали

Калций, фосфор и флуор са микроелементи, които обикновено се препоръчват за здравето на зъбите, полезни са и за венците. Не само те обаче.

Зъбите имат нужда от желязо, то е необходимо за обезпечаване на достатъчно хранители вещества на меките тъкани. Този елемент се съдържа в граха, соята, както и в нахута.

Витамин D повишава вътрешните защитни сили на организма, способства за усвояване на калций и фосфор.

Образува се от ултравиолетовите лъчи, когато се излагаме на слънцето или от консумацията на храни като рибено масло, яйца, черен дроб на треска, масло и зехтин.

Витамин С е много важен за здравето на венците и на лигавицата. Както знаем, съдържа се в цитрусовите, киви, ягоди, шипка, спанак и черна боровинка.

Витамин Е – незаменим компонент за комплексно лечение на заболявания на пародонта, костната тъкан и лигавиците на устната кухина. За да си набавим достатъчно от него, трябва да включим в менюто зърнени и бобови израстъци, растително масло и яйчен жълтък.

Най-големият враг на венците

Какво разваля не само зъбите, но и венците. Това са любимите на всички нас лакомства, захарни изделия и бисквити, бързи въглехидрати.

Храните, богати на бързи въглехидрати подхранват патогенната флора на устната кухина. Това предизвиква размножаване на патогенните бактерии, способни да доведат до развитие на заболявания както на твърдите тъкани, тоест на емайла, така и на меките тъкани на венците.

Освен това с възрастта изобилието от прости въглехидрати води до значително покачване на нивата на инсулин, което може да доведе до дисбаланс на ендокринната система.

Рискът от възпаление на венците, пародонтит на фона на предразположение към диабет в този случай ще нараства.

За здрави венци – какво по-добре да не ядем

Любителите на желирани и дъвчащи бонбони, както и на ядки и семена, често търсят дентална помощ, тъй като по-често получават механични увреждания на емайла на венците и на зъбите.

Също е по-добре  да се въздържаме от консумация на бонбони с желатин – киселина и захар в тях създават благоприятна среда за развитие на бактерии.

Според експертите, вредни за устната кухина също са вискозните сушени плодове, сред които сушени сливи, смокини и кайсии.

Те попадат в пространствата между зъбите и започват там да се разграждат, провокирайки по този начин възпаление на венците.

Неблагоприятно влияние на венците оказва употребата на алкохол, етанолът блокира витамините от група В1, В6, което способства за скоротечно възпаление на венците и разклащане на зъбите.

Мак, сусам, семената засядат между зъбите като така създават условия за развитие на патогенна микрофлора. Накрая, прекомерната консумация на кисели краставички и кисело зеле също не е желателна.

Във ферментиралите зеленчуци се съдържа много млечна киселина, която може да създаде огнища на ерозии в устната кухина.