В последно време все по-често се ядосвате за дреболии и са започнали резки промени в настроението? Възможно е причината да се крие в нездравословни навици. Да опитаме да обърнем внимание на тях.

Изследванията показват, че нашият мозък е така устроен да се фокусира повече върху негативните събития. Печалната ирония се състои в следното – защитните механизми, които използваме, опитвайки се да се разсеем от негативните мисли, често само влошават депресивното състояние. В крайна сметка само задълбочаваме проблема, който подсъзнателно сме се опитвали да решим.

Вместо отново и отново да повтаряме обичайните неосъзнати действия, е много важно да се научим да се справяме с наплива от негативни емоции с други, по-ефективни методи.

Вредни навици, които често не осъзнаваме

1.Не утоляваме глада навреме

Заради глада нивото на кръвната захар се понижава, отключвайки цяла каскада от хормонални изменения. И по-точно се освобождава кортизол – хормон на стреса.

Заради недостиг на енергия се чувстваме уморени, раздразнителни, потиснати и недоволни. В такова състояние сме много нетърпеливи и несдържани.

Трудно ни е да се съсредоточим и да бъдем продуктивни, което предизвиква още по-голяма фрустрация.

Какво може да е решението

Опитайте да си поставите напомняне с интервал от два часа. Всеки път, когато чуете сигнала, вслушайте се в себе си, колко сте гладни и не е ли време да се подкрепите. Така предварително можете да включите в разписанието си няколко почивки за хранене.

2.Сериали с остър сюжет или предавания пред лягане

Преди лягане е желателно да се успокоим, и умствено, и физически, но често вместо това си пускаме някой завладяващ криминален сериал и гледаме няколко серии подред.

На някои това по никакъв начин не им влияе, но някои след гледане остават в раздразнено и лошо настроение и след това трудно заспиват.

Докато гледаме, забравяме за часа и изведнъж се сещаме да погледнем часовника и се изненадваме, когато установим, че трябва да ставаме след по-малко от 5 часа. Заради недоспиването на следващия ден сме нетърпеливи и раздразнителни.

За да избегнем подобни ситуации, е по-добре да подбираме спокойни телевизионни предавания и сериали вечер. Тези с по-особен сюжет, е по-добре да оставим за дъждовните почивни дни.

3.По цели дни не излизаме от вкъщи

Когато сме затрупани от работа, често дори не забелязваме, че се е стъмнило. Понякога се случва така, че до вечерта не излизаме от вкъщи, и дори няколко дни подред.

Подобен начин на живот може да провокира повишена раздразнителност.

Какво можем да направим – 30 минути след събуждане се постарайте да направите поне кратка разходка. Въздействието на сутрешната светлина помага за настройването на биологичния часовник.

Още един съвет – когато се събудим, не трябва да отиваме веднага да си правим кафе. Кофеинът, който съдържа, е стимулатор, и може да предизвика безпокойство и раздразнителност.

Излезте да се поразходите из квартала, малко се отпуснете, започнете планираните задачи и след това ще си позволите да се насладите на чаша кафе.

4.Постоянно си проверяваме известията на телефона

Изследванията показват, че средно си проверяваме телефона по 50 пъти на ден. И всеки път са ни необходими средно около 20 минути, за да се съсредоточим върху нещата, с които сме се занимавали преди това. В резултат възниква усещане, че не ни стигат време и сили.

Разсейваме се от телефона, гледаме нещо, след това друго, трето, после се обвиняваме, че сме се разсеяли от това, което трябва да правим и губим времето си напразно.

Резултатът е, че не сме доволни от себе си, и опитвайки се да избягаме от това усещане, отново се разсейваме, и така попадаме в порочен кръг.

Най-простото и едновременно сложно решение е просто да си оставим телефона в другата стая. Също може да изключим екрана или да премахнем известията от основния екран.

5.Потапяне в поток от негативна информация

Днес на практика е невъзможно да използваме социалните мрежи и да избягваме негативни новини  и апокалиптични прогнози. Всичко това започва да се отразява на психическото ни благополучие.

Какво е решението – да се стараем да четем новини не по-често от един-два пъти дневно. Най-добре е да ги гледаме само сутрин и вечер, а през деня да се занимаваме с текущи задачи, без да се разсейваме от новини.