Не бързайте да обвинявате детето в мързел – често причината за него се крие в нашия неправилен подход към възпитанието.

Какви грешки във възпитанието е необходимо да избягват родителите, за да не отгледат в бъдеще истински безделник?

Какви грешки във възпитанието превръщат детето в безделник

Темата съвсем не е еднозначна и по своему е важна. И най-важното е, че трябва да разбираме добре детето и правилно да го мотивираме, ако искаме то да стане трудолюбиво, когато порасне.

Понякога родителите стигат до крайности – надценяват възможностите на своето дете, струва им, че то е мързеливо, не иска да учи, не се стреми към нищо и еднозначно от него нищо няма да излезе.

За т.нар. мързел може да има определени причини, например, проблеми с щитовидната жлеза.

За училищната възраст, особено когато започват хормоналните промени в организма, това, за съжаление, е доста разпространено явление.

Щитовидната жлеза може да влияе на успеха, и на усвояването на материала, и дори на заинтересоваността на детето в посока допълнително образование.

Затова на първо място трябва да разберем какво се случва и какво пречи на вашия син или дъщеря.

Детето може да мързелува, защото изискванията, които предявяваме към него, не отговарят на възможностите му, възрастта или на някакви други природни данни.

Мързелът често не е причина, заради която детето се превръща в заклет безделник в зряла възраст, а сигнал за това, че нещо не се е случило не както трябва.

Изясняването на това е възможно с помощта на психолог, лекар и дори самостоятелно, ако се вгледаме внимателно във своето дете.

Какво може да стане причина, заради която детето да се превърне в безделник?

1.Пресичате инициативите му

Известно е, че децата опознават света по примера на своите родители. Виждат мама, която чисти с прахосмукачката, мие чинии, забърсва праха, занимава се с други домакински задачи, и на тях много им се иска да повторят всичко, което тя прави.

Майката обаче смята, че подобно подражателство е неуместно и взема от детето кърпата за бърсане или гъбата за миене на чинии, защото това не са играчки. И изобщо

Нима детето може да го направи както трябва, аз ще го направя по-добре и по-бързо, не това обаче трябва да е философията.

От такива ситуации започва възпитанието на безделник в семейството.

2.Пишете домашните и учите уроците вместо детето

Известно време, след като детето тръгне на градина, а след това и на училище, майката ще смята, че тя по-бързо ще му напише домашните, отколкото то самото.

Колко такива майки сами пишат съчиненията на детето, докато то завърши училище, възмущават се, когато им поставят четворки, решават задачи по алгебра и изучават теореми по геометрия.

Струва им се, че те помагат на своите деца, тъй като учебната програма е толкова сложна.

Всъщност така отбиват желанието на детето да учи и създават у него увереност – каквото и да се случи, мама ще го направи, ще го научи, ще напише, ще заплати и т.н.

3.Не учим детето да върши домакинска работа

Още една причина, поради която в семейството може да порасне безделник.

В идеалния случай задълженията в семейството следва да се споделят между всички негови членове, естествено, според тяхната възраст и възможности.

Ако детето бива ограничавано, защото е твърде малко, не се справя, уроците са по-важни, то ще израсне с убеждението, че всички са му длъжни, а то не трябва да прави нищо.

4.Не подкрепяте мотивацията на детето

Мотивацията това не е само иди и направи това или онова, а още и похвала, когато детето е успяло да направи нещо успешно.

Похвалата се явява не по-малко важна за детето, способно да окрили и придаде увереност в собствените сили.

Още един момент родителите невинаги са готови да разберат, да изяснят какво всъщност е най-интересно за детето.

Или напълно игнорират неговите интереси, не го поощряват с какво да се занимава, не му обръщат внимание – най-важното за родителите е детето да бъде нахранено, да си научи уроците и да си напише домашните, да се прибира у дома навреме.

Другият вариант, който се счита за голяма грешка, е родителите да принуждават детето да се занимава с всякакви неща по техен избор, без да го питат какво иска то самото да прави. В резултат на такова насилие то губи интерес към всичко.

5.Решавате вместо детето всички негови проблеми

Ако детето е убедено, че всичко вместо него ще бъде свършено от мама, само то нищо няма да се опита да постигне и да направи.

Мама ще ходи да се договаря с неговите приятели, ще му избере къде да учи или сама ще му помогне да си намери работа, или направо ще го уреди.

Как може то да бъде отговорно за своя живот, да проявява самостоятелност, нещо да постига, когато знае, че всичко вместо него ще го направи мама, в някои случаи богатият татко.

И неговата основна задача ще е само да се храни, и няма да се чувства задължен да си плати квартирата, тока или интернета, защото мама и татко няма да го изоставят на колкото и години да е.

У нас е разпространено повечето млади хора да живеят при родителите си до по-късна възраст, поне до 30 години, но това е свързано може би с по-високите цени на жилищата.

Младите не могат да изкарват достатъчно пари, за да си плащат наема, или пък да обслужват ипотечен дълг.

Все пак те се принуждават да отидат да живеят в големия град и да станат самостоятелни, тъй като в малкия град възможностите за развитие са доста ограничени. За млад човек е добре да живее в по-голям град, да се възползва от възможностите за кариерно развитие, макар и заради тази миграция малките населени места се обезлюдяват, в тях остават само възрастни хора.