На извънредно заседание на Министерски съвет бе взето решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, съгласно приетите промени в Закона за здравето снощи от парламента, които днес обнародвани в Държавен вестник, след като президентът издаде указ.

Извънредна епидемична обстановка за месец вместо до 14 юни

В полунощ изтича обявеното с Решение на Народното събрание на 13 март извънредно положение и на практика от утре, то ще бъде заменено от извънредна епидемична обстановка.

Това Решение би предотвратило евентуален хаос, който би се създал със сега действащите заповеди на здравния министър, които се основават на Решенията на Народното събрание за обявяване и за удължаване на извънредното положение.

С параграф 2 от обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето беше изменен неговия член 63, който дава реално правомощия на Министерския съвет като върховен орган на изпълнителната власт, да обявява извънредна епидемична обстановка.

Министерски съвет определиха по-кратък срок на извънредната епидемична обстановка – 14 юни, макар и първоначално да бяха анонсирани 2 месеца от изтичането на извънредното положение.

Може би целта е да не се предизвиква нова паника, като се обявява толкова дълъг срок, макар и повечето български граждани вече свикнаха да живеят с новите ограничения.

Защо здравно министерство скри колко са заразените днес

Изненадващо днес Министерството на здравеопазването не обяви със съобщение колко са новите заразени до 17 часа, може би подготовката на предложението на здравния министър, което се изисква по новите редакции на Закона за здравето ангажирала служителите с други дейности.

В член 63 е дадено подробно определение при какви условия може да се обявява извънредна епидемична обстановка, представляваща нов правен институт, който е своеобразна имитация на извънредното положение.

За да се обяви такава извънредна ситуация от Министерски съвет трябва да е налице опасност за живота и здравето на гражданите от разпространението на заразна болест.

В чл. 61 ал.1 от Закона за здравето към съществуващите досега чума, холера и т.н. беше добавена и коронавирусната инфекция.

Предложението на министъра на здравеопазването се основава на оценка, извършена от държавния здравен инспектор.

Реално промяна от утре няма да има - дискотеките, нощни барове, които нямат маси на открито, детските градини, училищата и всички онези сега действащи ограничения остават в сила.

Затова и беше смисъла на този нов правен институт, имитиращ извънредното положение, за да се запазят ограниченията, в противен случай от утре никой не би имал юридическото задължение да ги спазва. 

Инцидентно обявяване на мерки, предвид епидемиологичната обстановка - маските на закрито остават 

На брифинг, даден след извънредното заседание на Министерски съвет отговаряше на редица въпроси по повод на това какво ще се промени или по-скоро няма да се промени. Посочи, че може локално да се въвеждат нови ограничения, дори и в цели области, ако се установи локално епидемично огнище. 

Мерки ще се обявяват инцидентно, и при необходимост, например, ако внезапно започнат да нарастват заболелите, е възможно отново да се пристъпи към затваряне на областни центрове, но засега пътуванията са разрешени.

Плажовете отварят от 1 юни, достъпът засега до тях също не е забранен, но от тази дата ще бъдат охранявани. 

От днес отвориха хотелите и местата за настаняване, което означава, че и обектите за социален туризъм, каквито за планинските хижи и заслони, трябва да възобновят дейност. 

От утре се разрешават екскурзиите вътре в страната, заповедта, с която министърът ги забрани, изтича тази нощ, и утре ще могат да бъдат организирани такива, стига да има желаещи.

По повод запитване защо в парковете не може да се сяда по пейките, макар че са на открито, а в заведенията може, министърът отговори, че на пейката в парка няма персонал, който да ги дезинфекцира, след като някой стане от тях.

За вируса все още не е съвсем ясно как се разпространява чрез повърхности, дали не можем да се заразим, когато пипнем пейката, на която до преди малко е седял човек, който е заразен, за това е тази мярка. 

50% от родителите не желаят да пуснат децата си на градина

Обмисля се отварянето на детските градини, като преди това ще бъдат проведени анкети сред родителите, вече е подготвен алгоритъм и въпроси, които да включват те. Министърът посочи, че близо 50% от родителите не желаят да допускат децата си на детска градина.  

Предвиждат се групи от не повече от 10 деца, макар и да е трудно малчуганите да бъдат накарани да спазват дистанция от 2 метра помежду си, родителите и възпитатели ще имат задължението да им казват да не го правят. 

Здравният министър също така съобщи, че въз основа на решението ще бъдат издадени заповеди, в които ще бъде систематизирано всичко, което е забранено и позволено в рамките на извънредната епидемична обстановка, която бе обявена с Решение на Министерския съвет.

Така очакваме съвсем скоро тези заповеди да бъдат публикувани от здравно министерство. 

По повод връщането на по-строги ограничения по-скоро бе намекнато за локални мерки при увеличаване на заболеваемостта, като бе даден пример с карантината в Банско и със затварянето на единия от кварталите на Ямбол. 

Ограниченията в придвижването отпаднаха, както и за посещение на планини, природни резервати и национални паркове и няма изгледи да бъдат връщани. Остават задължителните маски на закрито и неносенето им е свързано с глоба в размер на от 300 лв. до 1000 лв. 

Все още не е определен критерий, който да се затягат мерките, първоначално бе обявено при 100 заразени в 3 поредни дни, сега се обмисля при толкова само че в рамките на седмица.