За ползите за здравето и вредите от употребата на хляб спорове водят диетолозите по целия свят. Дори някои лекари и диетолози се опитват да бъдат „обективни“ и говорят само за вредите за здравето от редовната употреба на хляб.

Всички тези спорове и препоръки за изключване на хляба от ежедневното меню започнаха, когато станаха ясни резултатите от изследване, в която бяха взели участие повече от 60 000 жени на средна възраст.

От получените данни се установи, че участничките, в чийто хранителен режим присъствал белият хляб и храни от брашно, произведено от висок клас пшеница, 3 пъти по-често страдали от захарен диабет в сравнение с тези, които консумирали повече храни, богати на растителни влакна и съдържащи по-бавно усвояващи се от организма въглехидрати.

Американски учени от Нюйоркския университет провели собствено изследване, резултатите от което показали, че към този хранителен продукт може да се привикне.

Питателността на пшеничния хляб не предизвиква съмнения, но за необходимостта от включването на този продукт към хранителния режим е необходимо добре да се помисли.

Според американските учени някои от свойствата на белия хляб способстват за това, че невинаги хората могат да контролират неговата употреба.

Поради това все по-често потребителите ядат прекалено много пшеничен хляб, поради това са изложени на повишен риск от покачване на телесното тегло и развитие на метаболитен синдром.

В рамките на проучването учените на всички доброволци предложили да опитат обикновен бял хляб, произведен от пшенично зърно. В изследването взели участие няколко стотин души, които се отнасяли към различни възрастови групи. Освен това американските изследователи успели да включат в проучването и малки деца.

Учените предложили на всички участници да опитат да направят избор в полза на един от няколко вида хляб, например, да изберат между черен и бял хляб.

Когато доброволците правели избор филиите хляб стояли в чинии точно пред тях. Оказало се, че около 50% от участниците в изследването предпочели белия хляб.

Въз основа на получените резултати от проведения експеримент учените достигнали до извода, че човек не е в състояние да осъществява достатъчно контрол над това какво консумира като храна. Според изследователите човек в много редки случаи си дава сметка, че той употребява прекалено много хляб, произведен от пшеница.

Въпреки това пристрастяване предизвикват далече не всички хранителни продукти. Учените съвсем основателно посочват, че белият хляб лесно се усвоява от организма, притежава много добри и дори отлични вкусови качества и именно поради това към него човек съвсем, без да се осъзнава, може да развие определена зависимост.

Авторите на изследването определят като изключително тревожен сигнал фактът, че най-голяма необходимост от белия хляб показали децата и то най-малките.

Учените твърдят, че пристрастяването към тази храна в ранна възраст може в бъдеще да се превърне в истинска зависимост към храните, произведени от пшенично брашно, а също и да стане причина за нездравословно увеличаване на телесното тегло – „Ако хората в зряла възраст все пак са в състояние като вземат парче хляб в ръка да се преборят с желанието си да го изядат, то децата не могат да се справят с това.“

Авторите на изследването препоръчват на родителите да обърнат внимание на хлябовете с по-нисък гликемичен индекс, за да предпазят своите деца от бъдещи здравословни проблеми и излишно пристрастяване към определени храни.