Предварителните резултати от наблюдателно изследване показват, че децата от тези семейства, където посудата се мие на ръка, а не в съдомиялна машина, значително по-рядко страдат от алергични заболявания.

Резултатите от това проучване наскоро бяха публикувани в списание Pediatrics и поддържат популярната към настоящия момент „хигиенна хипотеза“.

Според подкрепящите тази теория, децата в развитите държави растат в условия на прекалено голяма чистота - всичко около тях се почиства с дезинфекциращи препарати и в ранна детска възраст прекалено малко се влиза в контакт с бактериите и алергените от околната среда.

И така имунната система на децата не е тренирана да се бори и когато в крайна сметка се сблъска с тези микроби – дава „засечка“ във вид на извратена реакция, тоест алергия.

Хигиенната хипотеза към настоящия момент най-добре аргументираното научно обяснение на феномена на извънредното нарастване на алергичните заболявания в развитите държави, наблюдавано през последните десетилетия.

В последно време се появяват все повече изследвания, потвърждаващи истинността на тази хипотеза.

Така например неотдавна беше публикуван научния труд на шведски учени, които бяха достигнали до заключението, че децата, чиито родители им облизват биберона, по-рядко страдат от алергични заболявания в сравнение с тези, на които всеки път след падане на приспособлението за смучене, то се потапяло във вряла вода за дезинфекция.

Авторите предполагат понижаването на риска се обуславя от изменението на микробиологичното замърсяване на устната кухина на бебето, поради честият ѝ контакт с родителската слюнка.

За провеждане на това ново изследване шведските учени провели запитване сред родителите на 1029 деца на възраст 7-8 години, живеещи в две области на Швеция.

Родителите отговаряли на въпроси за наличие на алергични заболявания при техните деца, такива като бронхиална астма и атопичен дерматит, а също на въпроси за битовите навици в семейството, в частност – мият ли те посудата в съдомиялната машина или на ръка и често ли се хранят ли се хранят с ферментирали храни или с пресни продукти от ферма.

Извършвайки анализ на получените, в рамките на запитването, отговори учените установили, че децата от тези семейства, които мият посудата си на ръка имат много по-ниска честота алергични заболявания в сравнение с децата от семействата, където имало съдомиялна машина.

Това наблюдение се оказало се оказало валидно, както по отношение на бронхиалната астма, така и на атопичния дерматит, а също сезонна сенна хрема.

Децата, които се хранили основно с ферментирали храни, също по-често страдали от алергии, в сравнение с тези, чиито семейства купували предимно пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци от фермите.

Авторите отбелязват, че по данните от предходните научни изследвания, съдомиялните машини много по-ефективно отстраняват бактериите, отколкото ако посудата се мие на ръка.

Това означава, че децата от семействата, където няма такъв домакински уред, регулярно се излагат на широк спектър от бактерии.

Въпреки че подобни изследвания се публикуват все по-често и представляват определен интерес – към настоящия момент все още няма достатъчно основания да бъдат правени въз основа на тях практически изводи.

Съвременните експерти в областта на алергологията твърдят, че са необходими допълнителни изследвания с по-строг начин на провеждане, за да е възможно наистина доказването на наличието причинно следствена връзка и да е възможно научната общност да си обясни какъв начин на живот и каква степен на излагане на алергени е оптимално от гледна точка на понижаване на риска от алергични заболявания при децата.