По-малко вероятно е малките деца да развият астма или да им се появят сърбящи обриви, ако техните родители, ако техните родители „почиствали“ бибероните им чрез смучене, когато са били бебета, според скоро проведено изследване.

Резултатите не доказват категорично, че тази своеобразна техника предпазва децата от астма, екзема или други алергии. Но учените потвърждават, че е напълно възможно предаването на бактериите от устата на родителите на бебето да спомогне за увеличаване на бактериалното многообразие в храносмилателния тракт на детето, което позволява формирането на приемен имунитет.

Учени от университета в Мемфис, САЩ, които са изследвали астма и екзема, също потвърждават, че тези бактерии за важни за детското развитие, но не участват в новото проучване.

Например при вагинално раждане бебетата се излагат на повече бактерии от техните майки, което се свързва с по-малко алергии в детска възраст. Но никога не е изследвано предаването на микроорганизми чрез биберони.

За новото проучване, учените ангажират бременни жени от една шведска болница, като след раждането извършват проследяване на тях и на децата им чрез периодични телефонни разговори и прегледи за период от 3 години. 184 бебета, включени в изследването са били особено предразположени към алергии, тъй като 80% от тях са имали 1 родител с диагностицирани алергии.

Когато бебетата навършват 6 месеца, 65 от родители съобщават, че почистват бибероните като ги смучат. Повечето също така заявяват, че периодично изплакват бибероните под течаща чешмяна вода.

След това на децата им биват правени тестове за алергии на 18 и 36-месечна възраст. Още при първата визита, 46 от тях имали екзема, а 10 били със симптоми на астма. За децата на възраст 18 месеца, чиито биберони били смукани от родителите, съществувала 63% по-малка вероятност от развитие на екзема и 88% по-малка за възникване на астма, в сравнение с тези, чиито родители не използват тази техника за почистване.

До навършване на 36-месечна възраст на детето разликата отишла още по-далеч по отношение на астмата. Друго проучване в болница в Гьотеборг, Швеция посочва 49% по-малка вероятност от развитие на екзема при деца, чиито родители смучат бибероните им.

Не е установена връзка между особения метод за почистване на приспособленията за хранене на бебетата и чувствителността към по-широко разпространени алергени, като косми от котки и кучета или яйца или фъстъци, при която и да е възраст.

В друго по-малко проучване са изследвани 33 бебета, учените са установили, че децата, чиито родители смучат бибероните им имат различни видове бактерии в устата в сравнение с тези, чиито родители не използват тази техника за почистване.

Все пак учените, провели изследването, са на мнение , че не може с достатъчна степен на сигурност да се твърди, че смученето на бибероните от родителите, е добра предпазна мярка за децата срещу екзема и астма. Въз основа на това изследователите смятат, че е твърде рано да се препоръчва тази техника на родителите, тъй като са необходими още изследвания.

За сега, родителите трябва да знаят, че могат да почистят биберона на детето си, като просто го засмучат и това със сигурност няма да навреди на здравето му.
Тази техника може да е необходима понякога. Например родителят може да носи със себе си 2-3 биберона или залъгалки, но всички те са изцапани, а бебето плаче в този момент. Тогава най-доброто, което може да направи, е да засмуче приспособлението за хранене на детето и да му го даде, за да се успокои.