Какво представлява екземата?

Терминът "екзема" действително се използва с различни значения, като в широк смисъл той обхваща всички видове кожни обриви, но често се използва и с по-специфично значение, свързано с най-често срещания тип на такива кожни състояния - атопичният дерматит.

Атопичният дерматит, често известен просто като атопичен екзема, е хронично, рецидивиращо кожно заболяване, което се характеризира със суха, зачервена, и раздразнена кожа, която често сърби.

Това е едно от най-често срещаните детски кожни заболявания, което може да започне още по време на бебешка възраст, като продължава да влияе на засегнатите през целия живот.

Това заболяване се проявява със сърбеж, който е един от най-мъчителните симптоми за засегнатите. Сърбежът може да бъде настоличаващ, пречи на нормалния сън и да предизвиква значително дискомфорт.

В зависимост от възрастта на пациента, обривите могат да се появят на различни части от тялото, като при бебетата те са често локализирани по лицето, главата, коленете и лактите, докато при възрастните засягат предимно шията, ръцете, глезените и кръста.

При децата, атопичният дерматит може да се усилва от фактори като стрес, излагане на алергени, химикали или ниски температури.

Въпреки че състоянието често може да се усмири или подобри със зряла възраст, има случаи, в които атопичният дерматит продължава да съществува през целия живот на засегнатия, като предизвиква рецидивиращи обриви при определени тригери.

Симптоми на екзема

Екземата обикновено се проявява с интензивен сърбеж, който е първият и най-очевиден симптом.

Този сърбеж се дължи на запалителните реакции в кожата, които причиняват освобождаването на хистамин и други вещества, които стимулират нервните окончания и предизвикват сърбежни рецептори.

За тези, които страдат от екзема, сърбежът може да бъде такъв силен и непоносим, че дори да пречи на нормалната дневна и нощна активност, включително съня.

По мярка, обривът се развива, като кожата става червена и неравна. Интензивността на обрива може да варира от лек до много тежък, като при някои хора се образуват корички, особено ако постоянно се чешат засегнатите области.

При бебетата, кожата им е особено чувствителна и се появяват обриви, които могат да засегнат големи части от телата им, включително лицето.

Едно от важните неща, които трябва да се избягват при екземата, е постоянното чесане, тъй като то може да доведе до инфекции и допълнителни увреждания на кожата.

Въпреки това, това е изключително трудно, тъй като сърбежът може да бъде невероятно изтощаващ и да причини постоянна неудобство.

Точната причина за развитието на екземата не е напълно разбрана, но се смята, че генетиката и околната среда играят важна роля.

Хора със семейна история на атопични заболявания, като астма или хайверсензитивни алергии, са по-склонни да развият екзема.

Лечение на екзема

Премахването на факторите, които обострят екземата. Това може да бъде много лесно като да си смените праха за пране или толкова много като да се преместите да живеете на друг климат или да си смените работното място.

Важно е да се знае при лечението на екзема, че кожата е най-големият орган на човешкото тяло и какво ядем то неизменно се отразява и на кожата.

Затова режимът на хранене играе огромна роля за здравето на кожата и това няколко най-обикновени промени в начина на хранене ще доведат до значително подобрение на екземата.

Консумирайте храни, които стимулират чревната перисталтика и са полезни за чревния дроб. Трябва максимално да ограничите приема на преработени храни и такива с високо съдържание на глутен.

Трябва да поддържате влажността на кожата си като при къпане използвайте мек сапун или гел, за да измиете тялото си.

Преди да подсушите кожата си се намажете с крем за тяло, съдържащ емолиенти – вещества,които потискат изпарението на водата.

Повечето емолиенти съдържат в себе си вазелин макар, че твърдите растителни мазнини са много по-ефективни.

Избягвайте да носите прилепнали и груби дрехи.

Потенето може да раздразни обрива, затова трябва да избягвате по-тежки упражнения, когато сте получили пристъп на заболяването.

Избягвайте да чешете обрива. Ако не е възможно да спрете чесането. При необходимост носете ръкавици през нощта, за да се сведе до минимум увреждането на кожата от чесане.

Избягвайте физически и психически стрес. Правилното хранене и леките физически упражнения и достатъчния ви сън са гаранция за поддържането на добро общо здравословно състояние. Това ще ви помогне да се избавите по-бързо от пристъпа на атопичендерматит.

Приемайте витамин D, тъй като последните изследвания показват, че екземата е резултат от по-ниските нива на витамин D.

Полезен е и приемът на пробиотици при екзема, тъй като е установено, че има връзка между атопичниядерматит и нарушения баланс на чревната флора.

Слънчогледовото масло може да се прилага локално върху самия обрив и облекчава сърбежа, възпалението и омекотява кожата.

Животът с екзема може да бъде предизвикателен, но с правилна грижа и управление на симптомите, много хора успяват да водят активен и пълноценен живот.

Важно е да се консултирате със своя лекар и да следвате неговите съвети относно лечението и грижата за кожата си.

Вземайки подходящи мерки и внимание, можете да намалите влиянието на екземата върху ежедневието си и да се наслаждавате на по-комфортна и здравословна кожа.