Какво представлява екземата?

Терминът екзема се използва с две различни значения. В широк смисъл се използва за означение на всички видове кожни обриви. Но обикновено се използва в по-тесния му смисъл и се отнася до най-често срещания тип на тези кожни състояния – атопичендерматит.

Атопичниятдерматит е хронично кожно заболяване, което обикновено възниква в ранна детска възраст и продължава през цялото детство. В някои от случаите болните успяват да превъзмогнат това състояние, докато други продължават да страдат от екзема и в зряла възраст.

Симптоми на екзема

Лекарите понякога свързват екземата с обрив, който сърби.

Обикновено първият симптом на екзема е на силен сърбеж. Обривът се появява по-късно като кожата се зачервява и става неравна.

Обривът сърби и предизвиква парене. Ако постоянно го чешете може да образува коричка.

При възрастни честото чесане предизвиква появата на удебелени плаки по кожата.

Въпреки че обривът може да се появи навсякъде по тялото, при възрастните най-често се разполага по шията, на обратната страна на лакътя и на обратната страна на коляното. При бебетата обривът се появява по тялото и по лицето. Тъй като бебето започва да пълзи обрив се появява и кожата на лактите и на коленете. Кожата в областта на таза, където са пелените и памперсите обикновено е пощадена.

Сърбежът при атопичендерматит може да е толкова силен, че да пречи на съня.

Лечение на екзема

Премахването на факторите, които обострят екземата. Това може да бъде много лесно като да си смените праха за пране или толкова много като да се преместите да живеете на друг климат или да си смените работното място.

Важно е да се знае при лечението на екзема, че кожата е най-големият орган на човешкото тяло и какво ядем то неизменно се отразява и на кожата. Затова режимът на хранене играе огромна роля за здравето на кожата и това няколко най-обикновени промени в начина на хранене ще доведат до значително подобрение на екземата. Консумирайте храни, които стимулират чревната перисталтика и са полезни за чревния дроб. Трябва максимално да ограничите приема на преработени храни и такива с високо съдържание на глутен.

Трябва да поддържате влажността на кожата си като при къпане използвайте мек сапун или гел, за да измиете тялото си. Преди да подсушите кожата си се намажете с крем за тяло, съдържащ емолиенти – вещества,които потискат изпарението на водата. Повечето емолиенти съдържат в себе си вазелин макар, че твърдите растителни мазнини са много по-ефективни.

Избягвайте да носите прилепнали и груби дрехи.

Потенето може да раздразни обрива, затова трябва да избягвате по-тежки упражнения, когато сте получили пристъп на заболяването.

Избягвайте да чешете обрива. Ако не е възможно да спрете чесането. При необходимост носете ръкавици през нощта, за да се сведе до минимум увреждането на кожата от чесане.

Избягвайте физически и психически стрес. Правилното хранене и леките физически упражнения и достатъчния ви сън са гаранция за поддържането на добро общо здравословно състояние. Това ще ви помогне да се избавите по-бързо от пристъпа на атопичендерматит.

Приемайте витамин D, тъй като последните изследвания показват, че екземата е резултат от по-ниските нива на витамин D.

Полезен е и приемът на пробиотици при екзема, тъй като е установено, че има връзка между атопичниядерматит и нарушения баланс на чревната флора.

Слънчогледовото масло може да се прилага локално върху самия обрив и облекчава сърбежа, възпалението и омекотява кожата.