Рак – това е опасна болест, предизвикана от мутирали клетки на организма, която става все по-разпространена.

Съвременната медицина се развива, тъй като учените се стараят да разработят максимално ефективна стратегия за борба с тях. Но, за съжаление, засега не съществува единна вълшебна таблетка срещу онкологични заболявания.

За да се предпазим, е необходим комплексен подход към профилактика на рак дълго преди туморът да се появи. За причините, как се откриват предракови състояния, а също и откъде се е появил този термин.

Какво е това предрак

Предрак, или предтуморно състояние, за такова се смятат изменения на тъканите, характеризиращи се с висок риск от трансформация в злокачествен тумор.

Предтуморните състояния невинаги прерастват в рак и все още не се смятат за начало на онкологично заболяване. Това е основа, при която може да се изроди само при възникване на благоприятни условия.

При най-разпространените видове рак се проследява стадийност, която вече е добре проучена. Всичко започва с предрак, след това става начална форма на рак и с времето преминава към разпространена форма.

Терминът „предрак” възниква през 1896 г. на Международния конгрес на дерматолозите. При мероприятията се установява какви предракови състояния определят една или друга локализация на тумора.

Това се превръща в пробив в науката, тъй като се ускорява откриването на болестта. Процесът на търсене на подобни огнища по-късно започва да се определя в медицината като профилактика на рак.

Към предраковите състояния се отнасят група патологични процеси с вроден или с придобит характер, разновидностите са много. Предвестниците се делят на 2 групи:

  • Облигатни – има голяма опасност от превръщането в рак. Причина за тяхното възникване са вродени дефекти или генетични аномалии. Към облигатните аномалии се отнасят аденоматозните полипи на стомаха, семейна полипоза на дебелото черво, дерматоза на Боуен и прочие.
  • Факултативни предракови състояния – тази група не е обусловена от наследствени фактори и са с нисък риск от израждане в рак. Но продължителността на предраковото заболяване повишава тази вероятност. Към факултативните предракови заболявания са хроничните възпалителни процеси, например, атрофичен гастрит, язва на стомаха и други.

Защо може да предизвика тези състояния

Предракови състояния могат да възникнат по най-различни причини, сред които:

  • Физически – например, механични травми, които се съпровождат с продължително раздразнение, или слънчеви изгаряния, които нарушават целостта на кожата, а защото могат да предизвикат развитие на меланом.
  • Химически – например, смоли на цигарен дим;
  • Биологични – например, продължителната употреба на сол и подправки дразни лигавиците на стомаха, което също може да бъде за предракови състояния на стомашно-чревния тракт и по-нататъшно развитие на рак с тази локализация.

Ярък пример за биологично въздействие е смърт на френския император Наполеон Бонапарт. На фона на неправилно хранене при него се е развил злокачествен тумор на стомаха .

Основно се храни с ястия с голямо количество сол, тъй като по време на военни действия е било възможно съхранение единствено на солени храни.

Както по-късно става ясно, много поколения предци и след това потомци на Наполеон умират от рак на стомаха или на стомашно-чревния тракт. Тоест външен фактор предизвиква развитие на наследствено заболяване.

По данни от изследването, публикувано от Американската асоциация по борба с рака, 90-95% от злокачествените тумори са свързани с фактори на външната среда и начина на живот.

Останалите 5-10% от всички видове тумори се появяват, заради генетична мутация.

Диагностика на предтуморни състояния

Клиничната картина при предрак е разнообразна. Някои негови видове протичат безсимптомно или се проявяват с признаци на обикновени заболявания, така че следва да се обръща внимание на всякакви изменения в организма.

  • Дихателни симптоми – безпричинна кашлица, пресипване на гласа или задъхване, проблеми при преглъщането, могат да са признаци на рак на белите дробове и на гърлото.
  • Кървавите секрети също могат да са признак за развитие на онкологични заболявания. Така може да се прояви рак на матката, на дебелото черво или на белите дробове.

Лечение

Лечението на предракови състояния може да варира от обикновено наблюдение до оперативна намеса в зависимост от локализацията и вида.

При факултативни проявления, тоест когато преминаването към рак е малко вероятно, огнището не се отстранява, а лечението е насочено към регресиране на болестта.