Какво представлява преждевременната еякулация?

Преждевременната еякулация е неконтролирана еякулация преди или малко след сексуално проникване, с минимална сексуална стимулация и преди мъжът да я желае.

Това може да доведе до незадоволително сексуално преживяване и за двамата партньори.

И така да се увеличи тревожността, която да допринесе за задълбочаването на този проблем.

Преждевременната еякулация е една от често срещаните форми на мъжка сексуална дисфункция и вероятно почти всеки мъж е бил засегнат от нея в определен момент от живота си.

Какви са симптомите?

Основният симптом на преждевременната еякулация е невъзможността за контролиране на оргазма, който настъпва преди или след самото начало на половия акт, дори без значителна сексуална стимулация.

Това състояние може да доведе до значително недоволство както за засегнатия партньор, така и за самия засегнат мъж.

Еякулацията се случва толкова бързо, че сексуалната интеракция не достига до желаният удовлетворителен кулминационен момент, което води до загуба на сексуално самочувствие и повишена нервност при бъдещи полови контакти.

Какви са причините за преждевременна еякулация?

Преждевременната еякулация е разпространен сексуален проблем, засягащ множество мъже по света.

Въпреки че нейната причина не е винаги ясна, съществуват различни фактори, които могат да допринесат за този проблем.

Една от главните причини е свързана с психологическото състояние на мъжа.

Стресът, тревожността, депресията и други емоционални фактори могат да доведат до нарушения в контрола върху еякулацията.

Натрупаните негативни емоции могат да провокират преждевременното освобождаване на сперма по време на сексуалния акт.

Друг фактор, който може да допринесе за преждевременната еякулация, е сексуалната активност.

Мъже, които рядко упражняват секс или са сексуално неактивни за дълъг период от време, могат да изпитват по-слаб контрол върху еякулацията си.

Също така, определени лекарства, които се приемат за различни здравословни проблеми, могат да имат странични ефекти, свързани с еякулацията.

В случай че мъжът забележи такива проблеми, е важно да се консултира със своя лекар относно възможната алтернативна терапия или смяна на лекарствата.

И накрая, важно е да се подчертае, че сексуалният опит и комуникацията с партньора играят ключова роля в управлението на преждевременната еякулация.

Съвместни упражнения и техники за забавяне на оргазма могат да помогнат на мъжа да подобри контрола си и да удължи времето до еякулацията.

Лечение на преждевременна еякулация

В повечето от случаите преждевременната еякулация преминава от само себе си с течение на времето и с натрупването на сексуален опит като времето от сексуалното проникване до оргазма се удължава толкова, че партньорът да остане задоволен от половия акт.

Практикуването на техники за отпускане или като се използват методи за отвличане на вниманието, може да се забави достигането на оргазъм.

При някои мъже, спирането или намаляването на употребата на алкохол и тютюнопушенето може да подобри способността им да контролират еякулацията.

Вашият лекар може да препоръча на вас и на вашия партньор специфични техники, които да забавят еякулацията.

Тези техники могат да се състоят в идентифициране и контролиране на усещанията, които водят до еякулация и забавяне или временно спиране на сексуалната стимулация.

Съществуват и други начини като например използването на презерватив, за да се намали директното триене върху пениса или по-често смяна на позите по време на полов акт.

Консултацията с психолог и поведенческата терапия могат да помогнат за намаляване на тревожността, свързана с преждевременна еякулация.

Някои антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина като флуоксетин, понякога се използват за лечение на преждевременна еякулация.

Тези медикаменти се използват, тъй като сред страничните им ефекти е потискането на оргазма, което забавя еякулацията.

Използването на SSRI антидепресанти против преждевременна еякулация не е свързано с депресия и затова това им приложение не е упоменато в листовката им за употреба.

Как да се предпазим от преждевременна еякулация?

Някои от съвременните методи за предпазване от преждевременна еякулация включват:

  1. Упражнения за контрол: Практикуването на специфични упражнения за укрепване на мускулите на таза, наречени пелвични мускули, може да помогне за подобряване на контрола върху ерекцията и еякулацията. Тези упражнения могат да бъдат извършвани и от мъже, и от жени, и се наричат Кегел упражнения.

  2. Разнообразие в предиграта: Дългата и разнообразна предигра може да намали чувствителността и да увеличи удоволствието по време на сексуалния акт.

  3. Психологическа помощ: Проблемите с преждевременната еякулация могат да бъдат свързани със стрес, тревожност или други психологически фактори. Терапията с психолог или сексолог може да помогне на човека да разбере коренните причини за проблема и да научи методи за справяне с него.

  4. Използване на презерватив: Носенето на тънък презерватив може да намали чувствителността и да помогне на мъжете да контролират еякулацията си по-лесно.

  5. Позиции и техники: Промяната на сексуалната позиция или техниката може да помогне на мъжа да постигне по-дълготраен контрол.

Важно е да се отбележи, че преждевременната еякулация е проблем, с който може да се справите, и че няма причина за срам или стрес.

Ако проблемът продължава или се влоши, винаги е добре да се консултирате със здравен специалист, който ще ви предостави индивидуална помощ и насоки за вашия конкретен случай.

Отвореното обсъждане с партньорката също може да помогне за разбиране на проблема и заедно да се намерят решения.