Какво представлява преждевременната еякулация?

Преждевременната еякулация е неконтролирана еякулация преди или малко след сексуално проникване, с минимална сексуална стимулация и преди мъжът да я желае. Това може да доведе до незадоволително сексуално преживяване и за двамата партньори.

И така да се увеличи тревожността, която да допринесе за задълбочаването на този проблем. Преждевременната еякулация е една от често срещаните форми на мъжка сексуална дисфункция и вероятно почти всеки мъж е бил засегнат от нея в определен момент от живота си.

Какви са симптомите?

Основният симптом на преждевременната еякулация е неконтролируемият оргазъм преди или малко след започването на половия акт, без почти никаква сексуална стимулация.

Какви са причините за преждевременна еякулация?

Повечето от случаите на преждевременна еякулация нямат ясна причина. С натрупването на сексуален опит и възрастта, мъжете често се научават как да забавят оргазма си.

Преждевременната еякулация може да се случи и с нов партньор, но само при определени ситуации, например е минало дълго време от последния оргазъм.

Психологическите фактори като вина, тревожност или депресия могат да станат причина за преждевременна еякулация.

В някои случаи, преждевременната еякулация може да бъде свързана и с клинична причина като напримерхормонални проблеми, нараняване или страничен ефект от някои лекарства.

Лечение на преждевременна еякулация

В повечето от случаите преждевременната еякулация  преминава от само себе си с течение на времето и с натрупването на сексуален опит като времето от сексуалното проникване до оргазма се удължава толкова, че партньорът да остане задоволен от половия акт.

Практикуването на техники за отпускане или като се използват методи за отвличане на вниманието, може да се забави достигането на оргазъм.

При някои мъже, спирането или намаляването на употребата на алкохол и тютюнопушенето може да подобри способността им да контролират еякулацията.

Вашият лекар може да препоръча на вас и на вашия партньор специфични техники, които да забавят еякулацията. Тези техники могат да се състоят в идентифициране и контролиране на усещанията, които водят до еякулация и забавяне или временно спиране на сексуалната стимулация.

Съществуват и други начини като например използването на презерватив, за да се намали директното триене върху пениса или по-често смяна на позите по време на полов акт.

Консултацията с психолог и поведенческата терапия могат да помогнат за намаляване на тревожността, свързана с преждевременна еякулация.

Някои антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина като флуоксетин, понякога се използват за лечение на преждевременна еякулация.

Тези медикаменти се използват, тъй като сред страничните им ефекти е потискането на оргазма, което забавя еякулацията.

Използването на SSRI антидепресанти против преждевременна еякулация не е свързано с депресия и затова това им приложение не е упоменато в листовката им за употреба.

Как да се предпазим от преждевременна еякулация?

Отклонете вниманието си от партньора и за няколко секунди си 5-10 помислете за нещо друго като например за задачите през следващия ден и след това отново пренасочете вниманието си върху партньора. Избягвайте да мислите за неща, които биха ви разтревожили.

Уговорете се с партньорката, че в определен момент ще  ѝ кажете стоп, защото сте близо до оргазма и ще е необходимо да забавите малко сексуалната стимулация или да спрете изцяло, за да избегнете еякулация.

Друг начин е когато усетите, че сте близо до „края“ е много внимателно да преместите тестисите от основата пениса надолу, тъй като точно преди еякулацията те се приближават до скротума и така ще спрете временно еякулацията.