Хората, които гледат телевизия 5 или повече часа дневно са в много по-голяма степен изложени на риск от формиране на кръвен съсирек в белите дробове, което състояние е известно като белодробна емболия.

Елементарни правила, подобни на тези препоръчвани на пътници, които пътуват самолет на дълги разстояния, като раздвижване на мускулите на краката или изправяне и разтягане могат да намалят риска.

Рискът от преждевременна смърт се повишава според ново проучване на Американската кардиологична асоциация.
Белодробната емболия обикновено стартира като формиране на кръвен съсирек в крака или в таза в резултат на липсата на физическа активност, например при лежащо болни хора.

Ако съсирекът се откъсне е възможно да достигне белите дробове и да запуши малък кръвоносен съд в тези органи, където е изключително опасно.

От 1988 до 1990 г., японски изследователи провели допитване до повече от 86 000 души, на възраст от 40-79, относно въпроса – колко часа прекарват в гледане на телевизия всеки ден.

През следващите 19 години, 59 участници починали в белодробна емболия.

Изследователите установили, че в сравнение с участниците, които са гледали телевизия по-малко от 2.5 часа на ден, смъртните случаи са се увеличи с цели 70% при тези, които прекарвали пред телевизора от 2.5 до 4.9 часа дневно, с 40% за всеки допълнителни 2 часа дневно пред телевизионния екран, и 2.5 пъти при тези, които гледали телевизия 5 или повече часа.

Белодробни емболии по-рядко се развиват в Япония, отколкото в западните страни, но и там също се наблюдава нарастване на случаите, казва професорът по обществено здраве от университета на Осака.

Японците все повече възприемат западният модел на заседнал начин на живот, което пък увеличава значително риска от подобни състояния.

Авторите на проучването отбелязват, че рискът вероятно е по-голям, отколкото всъщност показва проучването.Смята се, че смъртните случаи, дължащи се на белодробна емболия са малко, защото поставянето на диагноза е сравнително трудно.

Най-характерните симптоми са болка в гърдите и недостиг на въздух, но пък са същите, както при други застрашаващи живота състояния, като поставянето на диагнозата изисква образни изследвания, но много болници не разполагат с необходимата апаратура за извършването им.

Изследователите отчитат няколко фактора, които може би са повлияли на резултатите от изследването, сред тях са – затлъстяване, диабет, тютюнопушене и високо кръвно налягане.

След продължителността на времевия интервал, прекарван пред телевизора, затлъстяването изглежда има следващата най-силна обуславяща роля що се отнася до белодробната емболия.

Според Тору Ширакава, също един от авторите на изследването, резултатите от изследването също могат да се отнесат и към американците, тъй като редица проучвания показват, че американците гледат повече телевизия от японците.

А това може да се каже и за българите, които също прекарваме доста часове пред екраните, особено през есенно-зимния сезон, когато продължителността на деня е кратка, и съответно рано се стъмва, през повечето време е хладно и не е подходящо в такова време човек да излиза навън.

Но все пак авторите на проучването предлагат решение на проблема как, макар и да се налага да прекарваме много време пред екрана, да се предпазим от развитието на опасното състояние – и то е на всеки час, прекаран пред екрана, да ставаме и да се раздвижваме за по 5 минути, а също и пиенето на вода помага.