Силното повръщане при бременност повишава риска от развитие на аутизъм при детето. Това състояние е едно от проявленията на ранна токсикоза.

От силно повръщане при бременност – аутизъм при детето

Токсикоза в ранните срокове на бременността, според статистиката на NHS – Британската здравна служба, се развива при 7 от 10 жени. Но при повечето гаденето и повръщането минават към 14-тата седмица на бременността.

При 8-10 от тях е възможно да възникне необходимост от лекарска помощ, и само при една бременна жена от 100, се развива т.нар. тежко повръщане.

Хиперемезис гравидарум се последва от обезводняване и опасно сваляне на килограми, това състояние на майката се отразява силно неблагоприятно на развитието на плода.

Учените анализират данни на почти 470 000 жени и техните деца, родени в периода от 1991 до 2014 г.

Изчисленията показват, че аутизъм най-често се открива при деца – до тяхната 17-годишнина, ако тяхната майка е страдала от силно повръщане в първия или във втория триместър.

Ако хиперемезис гравидариум се развива в първия триместър, рискът от аутизъм нараства с 58%, а ако е във втория – с 36%. И нито един случай на аутизъм не е регистриран при деца, чиито майки са били с най-силно повръщане в последния триместър на бременността.

Не може обаче да се твърди, че хиперемезис гравидариум предизвиква аутизъм при децата. Но това е патологично състояние, което повишава риска от неговото развитие.

Недостиг на хранителни вещества за бебето - провокатор на аутизъм

Според изследователи, дори и силното повръщане да е с продължителност само няколко седмици, това може да доведе до недостиг на хранителни вещества, витамини и микроелементи в ключовите за развитието на органите на детето моменти.

Според друга хипотеза, заради силното повръщане до плацентата не стигат достатъчно белтъчини и кислород, което води до нарушаване на нейната функция.

Известно е, че този орган обработва редица фактори на нервната система, които регулират развитието на невроните и могат да се променят при аутизъм.

Всичко това не намалява важността на другите рискови фактори, повишаващи вероятността детето да се разболее от аутизъм, като например, пушене на майката или прием на определени лекарства.