Еректилната дисфункция – това е важен медицински и социален проблем, който засяга мъжете от цял свят.

По данни на уролози, с всяка изминала година към тях се обръщат все повече мъже, които са неспособни да поддържат ерекция, достатъчна за извършване на полов акт.

Какви препарати за усилване на ерекцията съществуват

Средства, увеличаващи нивата на азотен оксид

Най-популярните медикаменти за борба с еректилната дисфункция, това са инхибиторите на фосфодиестераза.

Физиологичният механизъм на ерекцията е тясно свързан с образуването на азотен оксид в кавернозното тяло в процеса на стимулация.

Това води до увеличаване на цГМФ – цикличен гуанозинмонофосфат, по-нататъшна релаксация на тъканите и увеличаване на притока на кръв.

Механизмът на действие на медикаменти, повишаващи нивата на азотен оксид, се заключава в блокиране на фосфодиестераза от 5-ти тип, който е отговорен за разпада на цГМФ.

Така се възстановява еректилната дисфункция. Примери за средства от тази група са силнадефил – виагра, варденафил и тадалафил.

Ефектът настъпва след 60 минути, а неговата продължителността достига няколко часа.

Алфа-адреноблокери

Механизмът на действие на тези препарати е разширяване на съдовете в областта на малкия таз. Това подобрява еректилната функция – укрепва ерекцията, стимулира се процеса на сперматогенеза, а също и се увеличава времето за извършване на полов акт.

Пример е препаратът йохимбин. Също действа на централната нервна система -  малко повдига настроението, стимулира сексуалното влечение.

Затова и често се препоръчва да се използва за борба с психогенна еректилна дисфункция.

Аналог на простагландин Е

Пример за препарат от тази група е алпростадил. Това средство се въвежда в уретрата или непосредствено в кавернозните тела, под контрол на специалиста, където действа отпускащо на гладкомускулните клетки.

Така се нормализира кръвообращението, подобрява се микроциркулацията, стабилизира се ерекцията.

Ефектът се развива след 10 минути използване и продължава около 30 минути. Препаратът може да усили действието на съдоразширяващи медикаменти и такива за сваляне на кръвното – трябва само да се приложи с повишено внимание.

Тестостерон

Още един препарат, който се използва като заместителна терапия, се нарича тестостерон. Показанието за неговото назначаване е развитие на еректилна дисфункция, свързана с недостатъчно образуване на полови хормони.

Прилага се както под формата на инжекции, така и като таблетки.

През 2018 г. специалисти от Университета на Кайро, Египет публикували научен труд, посветен на оценка на използване на ботулотоксин при лечение на еректилна дисфункция.

Учените потвърждават, че препарата е наистина ефективен, но за отчитане на възможните рискове и потенциални усложнения е необходимо по-детайлно изследване.

Също в клиничните изследвания е включен и препаратът миноксидил, който притежава вазодилатиращи свойства.

При еректилна дисфункция се използва под формата на разтвор, който трябва да се нанася на главата на половия член.

Използването на лекарства за стимулиране на еректилната функция може да е опасно и следва да е като крайна мярка, когато нищо друго не помага.

Мъжът може да си помогне сам като си оправя на първо място дневното разписание. Няколко дни да опита да си ляга по едно и също време и да спи най-малко 7 часа.

Трябва да се обърне внимание и на храненето. Някои храни допринасят както за подобряване на качеството на спермата, така и за еректилната функция.

Повечето мъже предполагат, че честата смяна на интимните партньорки стимулира ерекцията, но това съвсем не е така,  дори напротив.

С всяка нова жена е различно и го има елемента на тревожността и притеснението относно начина на представяне и как ще бъде възприето от половинката.

С постоянна партньорка е по-спокойно и мъжът има възможност да се разгърне максимално, без да изпитва и минимално притеснение, а това се отразява благоприятно на еректилната функция.

Поддържането на физическа активност, кляканията, например, стимулират кръвообращението в малкия таз и допринасят за по-силни ерекции. Затова мъжете е желателно да правят редовно това упражнения или сходно, желателно е да бъде със собствено тегло, а не с тежести, тъй като те могат да доведат до натоварване на вените.