Проблемът от излишните калории не са толкова сантиметрите в талията, а в нарушаване на метаболитните процеси и все по-вероятното развитие на диабет.

Празничните трапези не са престъпление срещу здравето

Трябва ли обаче да се обвиняваме за празничните трапези и желанието да пробваме от всичко? Можем ли да си позволим да ядем много и вкусна храна или за здравето е по-добре да спазваме диета?

Изследователи от университет в Австралия провели проучване сред млади здрави доброволци, при които индексът на телесната маса бил в рамките на нормата.

Младежите били разпределени в 2 групи – първите пирували 5 дни – имитация на празнична седмица, а втората преяждала хронично 28 дни.

Съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати било като на повечето австралийци – 55:35:15, повишени били само калориите.

„Прекаляването” се състояло от висококалорични закуски, сред които шоколад, много сладки млечни коктейли, картофени чипсове – средно допълнителни 1000 калории към ежедневното потребление.

Изследователската група измервала теглото на доброволците, телесната маса, нивата на кръвната захар и нивата на инсулина преди началото на тестовете и повторно след 5 и 28 дни.

И месец преяждане не вреди на метаболизма 

В групата, които преяждали за кратко, количеството на висцералните мазнини, което заобикаляло вътрешните органи значително се увеличило, но телесната маса и общата мастна тъкан на практика не се променила.

Нивата на кръвна захар в кръвта на гладно не се повишили, както и на С-пептида – аминокиселина, отделяна от организма в отговор на увеличаване образуването на глюкоза.

Затова нивата на ендогенната глюкоза на гладно – това е глюкозата, която организмът образува в допълнение на това, че това вече е съхранил за бъдещо използване достатъчно количество, се повишили.

В групата, които преяждали продължително, се увеличило както количеството на общата, така и на висцералната мастна тъкан. А също и на нивата на захарта в кръвта след хранене и нивата на С-пептид след хранене.

Нивата на кръвната захар и на С-пептида на гладно и на образуването на ендогенна глюкоза обаче останали същите. Дори и след месец преяждане метаболитни нарушения не били налице.