Американският президент разказа по време на брифинг, че за профилактика на коронавирус вече 10 дни приема противомаларийният препарат хидроксихлорохин, като пие по 1 таблетка.

Според Тръмп, щом като препаратът се е използвал 40 години срещу малария, и срещу лупус, ако не помага, то поне няма да навреди.

Лекар от Белия дом не забранил на президента да пие лекарството

Американският лидер съобщи, че е консултирал с лекар от Белия дом, който не му е забранил да го пие и дори не е направил опит да го спре.

Според американският президент, това лекарство се приема и от много лекари. Неговите надежди са, че скоро ще бъде създаден друг препарат и ще може да спре да приема хидроксихлорохин.

Тръмп неведнъж се изказвал положително за противомаларийните препарати за лечение на COVID-19.

Федералният регулатор за качеството на храните и лекарствата на САЩ – FDA предупреди за опасността от страничните ефекти на хидроксихлорохина и хлорохина при лечение на коронавируса, тъй като тяхната ефективност не е доказана за новата инфекция.

Освен това е публикуван предварителен доклад, преди да е минал научна рецензия, според който заболели от COVID-19 в САЩ, били с по-високи показатели на смъртност от тези, които не са приемали препарата.

Противовирусен ефект, но дали става за профилактика

От оперативния щаб няколко пъти съобщаваха, че хидроксихлорохинът наистина може да има противовирусен ефект, но не е доказан срещу коронавируса, от друга страна обаче е доста силен и вреди на черния дроб, затова е забранен още миналата година у нас.

Твърденията на американския президент не са особено точни, тъй като препаратът се е прилагал при малария, защото заболяването е тежко и може да се стигне до летален изход без него.

Принципът ползата да надминава вредата, който е водещ в медицината, се спазва. Не и, когато става дума за използването на толкова силно лекарство за профилактика.

Днес се разработени по-съвременни препарати, които нямат толкова странични ефекти и не натоварват черния дроб. Те обаче не действат срещу вируси, а само върху маларийния плазмодий.