Ноктите не са просто за красота на ръцете. В човешкия организъм те имат важна функция, предотвратяват развитието на инфекции и редица заболявания.

Въпреки това знаем твърде малко за тях, това е така, защото не са добре проучени. Но все пак можем да споделим някои интересни факти за тях с вас.

Какви са особеностите на ноктите, за които не знаем

Ноктите са със сложна структура

Ноктите, също както косата и кожата, са част от защитната система на организма, която предпазва вътрешните органи от увреждания и проникване на инфекции.

Специалистите условно ги разделят на 4 структурни единици – матрикс, нокътна пластина, нокътно ложе и кутикула – кожата около нокътя.

Растежът на ноктите започва от малък „джоб”, който е разположен в основата на нокътното ложе. Наричат го матрикс.

Ако се травмира, ноктите не могат да растат нормално. Ето защо не трябва да се слага лак под кутикулата.

Нокътните пластини се състоят от кератин – специфична разновидност на белтъчините. Непосредствено под тях е разположено нокътното ложе.

То никога не вижда дневна светлина, с изключение на случаите, когато ноктите са травмирани или се развива някакво заболяване.

Кожата в основата на нокътя се нарича кутикула. Тя може да бъде „жива” и „нежива”.

Скоростта на растежа зависи от много фактори

Средно ноктите се увеличават с по 3-4 милиметра месечно. Но невинаги растат с еднаква скорост. Изследователите са установили, че през деня и през лятото растат по-бързо, а през нощта и през зимата по-бавно.

Предполагат, че причината за това е слънчевият витамин D. Когато организмът получава достатъчно, ноктите растат по-бързо.

Мъжете трябва да си режат ноктите по-често

И това не е само защото не си правят маникюр с по-голяма дължина. Но при тях и растат по-бързо, отколкото при жените, също както и косата.

Ако говорим за общи тенденции при силния и нежния пол, то и при двата най-бързо растат ноктите на големите пръсти и по-бавно на кутретата.

По данни на Американската академия по дерматология, ако в резултат на травма човек загуби нокът на ръката, неговото възстановяване отнема около 6 месеца.

Но ако същото се случи с пръст на крака, то израстването на нокътя ще отнеме не по-малко от година и половина.

Видимата част на нокътя е мъртва

Част от нокътя, която виждаме е мъртва структура. Живите клетки на нокътната пластина се намират в матрикса, в основата на който е нокътното ложе.

Веднага щом нокътят порасне, новите клетки изтласкват старите навън. По същата причина изобщо не ни боли при изпилване и подрязване на нокътните пластини.

Белите петна по ноктите не са от недостиг на калций

Дължат се най-често на битови травми. Такива петна се появяват и при хора, които имат навика да си гризат ноктите. За щастие са абсолютно безвредни и изчезват безследно с израстването на нокътните пластини.

За да растат добре ноктите, имат нужда от кръв

Под нокътното ложе са разположени миниатюрни кръвоносни съдове – капиляри. Кръвта, която тече по тях помага на ноктите да растат и им придава розов оттенък.

Изследователите забелязват, че правилното хранене, което включва храни, богати на белтъчини и витамини, способства за по-бърз растеж на ноктите.

Скоростта на растеж на ноктите на различните пръсти не е еднаква

Независимо дали човек е левичар или десничар, ноктите растат по-бързо на доминиращата ръка. Учените свързват това с нейната по-голяма активност.

Интересен е още един факт – хората, които свирят на пиано, както и при тези, които пишат на клавиатура, ноктите растат по-бързо.

Подобни действия подобряват кръвоснабдяването, което на свой ред стимулира активния растеж на ноктите.

Стресът може да спре растежа на ноктите

Всякакви стресови ситуации забавят растежа на нокътните пластини или дори могат временно да го спрат. Когато ноктите започнат отново да растат, на тях може да се появи хоризонтална линия – „граница” на състоянията. Изчезва безследно, когато дойде време.

По вида на ноктите може да се определи дали им се слага лак или не се използват подобни средства.

Нанасянето на лак влошава тяхното състояние, те стават по-тънки, лесно се чупят, възможно е да си променят цвета.