Само един от тях е наистина полезен.

Разтревожените баби, а покрай тях и майките настояват да се слага шапка при студено време и да закусваме, а също съветват да не нервничим.

Правилни ли са съветите на старото поколение

1.От шоколада се появяват пъпки

Изследователите имат добри новини за тези, които обичат сладко – прекаляването с шоколада невинаги предизвиква пъпки. Това показват данни на дерматолози от университета на Пенсилвания в експеримента.

В него вземат участие 65 души. В рамките на месец част от участниците редовно похапвали специални вафли, съдържащи 10 пъти повече шоколад от обикновените.

Контролната група всеки ден си похапвали шоколадови вафли, които всъщност не съдържали шоколад. Сладкото, независимо от състава, се използвало като допълнение към стандартния хранителен режим, който бил еднакъв и при двете групи.

След месец авторите пресмятат броя пъпки по кожата на участниците – техният брой не зависел от изядения шоколад. Изследователите твърдят, че прекаляването с шоколада не влияе на образуването и на качеството на кожния себум.

Други учени твърдят, че всичко гореказано се отнася само за тези, чиято кожа не е предразположена към обриви.

Ако става въпрос за хора, на кожата на които постоянно се появяват пъпки, то шоколадът може да е фактор, предизвикващ усилване на акнето. Доказателство за това е ограничено по мащаб изследване, в което участват млади хора с акне.

Едната група участници похапвали шоколадови вафли, а другите се задоволявали с мармалад. Пъпките на кожата на доброволците от „шоколадовата” група след завършване на експеримента се оказва доста по-висока.

Повечето изследователи са на мнение, че за тези, които не са предразположени към акне, шоколадът и други захарни изделия не са опасни. За останалите, които вече имат пъпки по лицето, е по-добре да избягват шоколадовите бонбони.

2.Пукането с пръстите е вредно за здравето

Характерният звук, който възниква при пукане с пръсти, може да навреди само на околните, тъй като е дразнещ. За самите любители на изпукването на пръстите това действие не представлява никаква опасност. Не се износват ставите и не се предизвиква развитие на артрит.

Да докаже това се заема американски учен, който подхожда много отговорно към задачата. Изпуква си пръстите на ръцете по 2 пъти дневно в продължение на 50 години. Оказва се, че това натоварване по никакъв начин не увеличава вероятността от развитието на артрит.

Звукът, който толкова се харесва на едни и толкова дразни другите, е свързан с присъстващите в ставната течност мехурчета въздух.

През 2015 г. учени от Университета на Алберта в Канада успяват с помощта на ЯМР да видят мехурчетата вътре в ставите. Те стигат до извода, че звукът се появява с момента на тяхното образуване.

Френските изследователи, които проявяват интерес към аналогичния проблем 3 години по-късно, също твърдят, че звукът се издава от пукащите мехури.

3.От четене на тъмно очите се развалят

Не е възможно човек да стане късоглед или далекоглед при четене в недостатъчно добре осветено помещение. Научни изследвания, които да потвърждават вредата от този навик, все още няма.

Офталмолози подчертават, че очите могат да се адаптират към най-различни условия – както към ярко слънце, така и към сумрак.

Слабото осветление може да способства за по-бързо уморяване на очите, а също и главоболие или синдром на сухото око.

4.Без шапка навън гарантира изстиване и простудяване

И в този случай бабите дават грешни съвети. Не е възможно просто да се простудим, ако излизаме без шапка навън през зимата.

Простудата се предизвиква от вируси, а не от студения въздух. Това означава, че носенето на шапка е само заради личния ни комфорт.

В отоплени затворени помещения вероятността от заразяване е по-голяма, отколкото навън.

5.Нервните клетки не се възстановяват

Всъщност съдбата на нервните клетки не е толкова трагична – мнението, че не се възстановяват е подложено на съмнение. Неврогенезата при възрастни все пак е възможна.

Без закуска умът не работи - правилният съвет

Ползата от закуската се смята за преувеличена, но повечето учени и изследователи са на мнение, че все пак е необходима наистина за деца и тийнейджъри.