Възможно е просто да ни е страх или пък да е нещо по-сериозно.

Потъмняването в очите – това е признак на състояние преди припадък. Най-често възниква при рязко понижаване на кръвното налягане в мозъка.

Последният не получава достатъчно количество хранителни вещества и кислород и не е в състояние коректно да обработи постъпилата от зрителните органи информация, оттам са и визуалните специални ефекти, така да се каже.

В повечето случаи организмът доста бързо възстановява кръвообращението. Затова пред очите ни причернява само за няколко секунди – например, когато твърде рязко се изправим след дълго лежане или седене. Но понякога проблемът е доста по-сериозен.

Кога трябва да се вика спешна помощ

Предприпадъчното състояние рискува да прерасне в припадък, а това означава, че е възможно да загубим съзнание и да се строполим на земята – и добре ще бъде, ако се приземим на нещо меко и не получим сътресение на мозъка.

В допълнение, ако кръвообращението на мозъка е сериозно нарушено и за дълго, то тъканта на мозъка може да започне да загива. Това може да е и опасно за живота.

Ако някой, който е около вас, загуби съзнание и не дойде на себе си в рамките на минута, то незабавно трябва да се позвъни на 112.

Бърза помощ също трябва да се извика, ако причерняването не премине в рамките на няколко минути.

Защо може да ни притъмнее пред очите

Обобщено не може да се отговори на този въпрос. Към проблемите с кръвообращението в мозъка могат да бъдат приведени десетки, а дори и стотици различни фактори, влиянието на които често се комбинира. Ето и кои са най-разпространените причини, поради които може да ни притъмнява пред очите.

Ортостатична хипотония

Така наричат понижението на кръвното налягане в мозъка, което възниква, когато бързо станем от седнало положение или от легнало или пък дълго се намираме във вертикално положение.

Кръвта под действието на силата на тежестта се устремява надолу, към корема и към краката, и съответно се отича от мозъка.

При норма организмът реагира мигновено на това – сърцето започва да бие по-бързо, кръвообращението се усилва, едновременно се свиват кръвоносните съдове. Налягането се стабилизира за няколко части от секундата, които здравият човек, дори не успява да осъзнае.

Има и фактори, които забавят изравняването на налягането при вдигането на краката. Това са:

 • Обезводняване – водният баланс в организма се нарушава при диария, висока температура, повръщане, активни физически натоварвания, които се съпровождат с повишено потоотделяне. Притъмняването пред очите е възможно, дори и при леко обезводняване.
 • Прегряване – термичното изтощение е предвестник на топлинен удар, предизвиква спазми на кръвоносните съдове, а това означава, че те не могат своевременно да реагират на командите на мозъка и да изравняват налягането, и всичко това на фона на обезводняване.
 • Понижение на кръвната захар – хипогликемията може да е вследствие на това, че не сме се хранили от доста време, физически натоварвания на празен стомах или преумора.
 • Преяждане – при някои хора артериалното налягане рязко се понижава след хранене. Най-често това се проявява при възрастни.
 • Анемия;
 • Пребиваване някъде високо в планината – по Рила, Пирин или по най-високите части на Стара планина и Родопите.
 • Бременност;
 • Прекомерна употреба на алкохол;
 • Прием на някои лекарства – списъкът е доста дълъг, това са диуретици, антидепресанти, препарати за лечение на хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, антипсихоптици, миорелаксанти и други.

Вазомоторен припадък

В този случай се касае за състояние преди припадък, които са предизвикани от не съвсем адекватна реакция на нервната система към някои дразнители. Сблъсквайки се с такъв провокатор организмът реагира, като рязко понижава честотата на сърдечните съкращения и артериалното налягане, затова и вазомоторният припадък понякога се нарича неврокардиогенен.

Провокаторите са нещо индивидуално, но най-честно се срещат следните.

 • Силно емоционално напрежение;
 • Продължителен стрес;
 • Страх – преди изпит, от предстоящо наказание или друго физическо въздействие манипулации в зъболекарския кабинет, необходимост да се даде кръв.
 • При вида на кръв;
 • Силно физическо напрежение, например, при изхождане.

Сърдечно-съдови проблеми

Понякога пред очите ни притъмнява и поради проблеми със сърцето. Ако органът работи с нарушения, може трудно да изпомпва кръв към мозъка. Редовно се появяват слабост, световъртеж, причерняване, замъгляване на зрението при:

 • Аритмия;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Проблеми с работата на сърдечните клапани.

Какво да правим, ако ни притъмнее пред очите

Това зависи колко често се сблъскваме с това състояние. Случайното краткотрайно притъмняване пред очите, например, когато ставате рязко от стола или от леглото или леко сте прегрели, това е безопасно.

Ако състоянието ви плаши и се появява често, то лекарите препоръчват да се полегне и да се повдигнат леко краката – на възглавница или на ръба на диван. Гравитацията ще накара кръвта да потече с пълна силна към мозъка, налягането ще се върне към норма и ще се почувствате по-добре.

Когато сте готови да станете, го правете внимателно, без резки движения и постепенно.