Това може и да ви се стори странно, но заболяването холецистит най-често се среща при светлокоси жени. По-рано лекарите никак не успяваха да намерят връзка между цвета на косата и храносмилателната система. Но към настоящия момент е известно защо холециститът толкова много обича блондинките.

Как и преди сме коментирали в Lechenie.bg, холециститът представлява възпаление на стените на жлъчния мехур, което често възниква на фона на жлъчнокаменна болест.

Това е една от най-разпространените патологии на храносмилателната система. Специалистите уверяват, че холецистит в една или друга форма е възможно да се открие при по-голямата част от населението в зряла възраст.

Важно!

Хроничен холецистит и панкреатит не се лекуват с помощта на рекламираният през последната година препарат „Есенциале Форте“. Това е банален хепатопротектор и между впрочем по целия свят вече са се отказали от този препарат.

В какво са се “провинили“ блондинките?

Дълго време специалистите са се опитвали тази странна главоблъсканица. Защо сред представителките на нежния пол холециститът се среща най-често сред светлокосите жени?

Да намерят връзка между цвета на косата и патологиите на храносмилателната система не могли дори и „най-просветените“ умове на гастроентерологията.

Дългоочакваният отговор на този въпрос дошъл едва тогава, когато лекарите се научили да определят нивото на женските полови хормони в кръвта.

Оказва се, че у светлокосите жени нивата на естрогените са малко по-високи, отколкото при брюнетките и при жените с кестеняви коси.

По-късно се установило, че женските полови хормони забавят скоростта на преминаването на холестерола по жлъчните пътища, обуславяйки по този начин образуването на камъни. Освен това камъни също могат да се образуват при всякакви съществени изменения в хормоналните нива.

Любители на бързо приготвените храни и угощенията

Лоша новина за любителите на храните от заведенията за бързо хранене и препълните трапези. Нездравословното хранене е един от водещите фактори за развитие на възпаление на жлъчния мехур. Освен това ако и човек води заседнал начин на живот, то холецистът му е гарантиран.

Честите преяждания, приемът на прекалено мазна или пикантна храна предизвиква усилване образуването на жлъчка, което от своя страна създава предпоставки за повишаване на налягането в жлъчните пътища, поради спазъм на сфинктера на Оди.

При предразположеност към холецистит такава храна в почти 100% от случаите води до пристъп.

Но, колкото и парадоксално да изглежда, отказът от употребата на мазни храни също бива последван от развитие на холецистит. В никакъв случай не изключвайте мазнините от своя хранителен режим, тъй като това би довело до застой на жлъчката и образуването на жлъчни камъни.

Както е известно, всичко е полезно, но с мярка.

Предразполагащи фактори за развитието на холецистит са застой на жлъчката и увреждане на стените на жлъчния мехур.

За застой на жлъчката способстват:

1. Функционалните разстройства на жлъчния тракт;
2. Нарушение на хранителния режим – на ритъма, качеството и количеството на употребяваната храна;
3. Стрес и психоемоционални фактори;
4. Ниска физическа активност и заседнал начин на живот – хиподинамия;
5. Физиологично нарушаване на оттичането на жлъчката;

Увреждането на стените на жлъчния мехур е възможно в резултат на:

1. Раздразнение на лигавицата на жлъчния мехур от жлъчка с изменени физико-химични свойства;
2. Дразнене на лигавицата от ензими на панкреаса;
3. Травми на жлъчния мехур;