Повечето хора от време на време изпитват болезнени усещания във венците. Може да се каже, че това е много често явление. На пръв поглед изглежда, че болката се появява неочаквано като реакция на някакъв външен дразнител и бързо преминава.

Но понякога дърпащите и пронизващите усещания за дълго време отравят живота на човека. Човек привиква към болката и поради това отлага посещението при зъболекар.

Невинаги е лесно да се намери причината за болезнените усещания във венците, затова посещението не следва да се отлага. За да бъдат разрешени появилите се проблеми с венците, е необходимо да се разбере какви са причините, които предизвикват болезнеността на венците и да се започне лечение.

Механично увреждане

Ако болката е локализирана, появила се е спонтанно и се намира на малък участък, то човек е добре да си спомни какво е ял последно. Вероятно, лигавицата е била травмирана от нещо остро, да кажем късче рибна кост.

Ако уврежданията не са дълбоки, то ще бъде достатъчно и жабуренето на устата със солен разтвор, тъй като притежава антисептично действие. Можете да използвате и разтвор от лайка. Отлично ранозаздравяващо и антисептично средство.

Организмът ни е така устроен, че лигавицата на устата притежава способността бързо да се възстановява и още вечерта можем и да забравим за болката.
След посещението на стоматолог също е възможно човек да изпитва болки във венците.

Особено са му били пломбирани зъби или извършени терапевтични процедури. Тогава следва да се почака и всичко би следвало да премине за 24 часа. Но при повишена чувствителност към болка може да приеме обезболяващо или да се намаже болезненият венец с мехлем, в чийто състав присъства новокаин.

Физически увреждания

Систематичният характер на болките във венците е сигнал, че е време човек да си запише част при зъболекар. Особено ако тези болезнени усещания са постоянна реакция на някои дразнители, например твърда храна, зъбна четка, горещи напитки или лед.

Ако това е така, вероятността от загуба на зъб е значителна и то на не само един. В такива случаи най-често специалистът по дентална медицина най-често поставя диагноза стоматит, пародонтит или гингивит.

Гингивит

Най-разпространеното заболяването на венците. Основни характеристики са зачервяването и възпалението. Болезнените усещания могат да бъдат размити и да се локализират дори в съседните зъби. Основната причина е недостатъчно доброто почистване на зъбите.

Натрупалия се по тях налеп, в който се размножават бактерии, предизвикващи възпаление. Особено ако човек не се грижи редовно за хигиената на устната си кухина, то натрупалия се налеп в основата на зъба се превръща в зъбен камък.

Това води до възпаление на венците и те започват да кървят. В резултат колонии бактерии продължават успешно да се размножават. За излизането от този омагьосан кръг спомага посещението при зъболекар, който ще извърши професионално почистване на зъбите от плаката и образувалия се зъбен камък и ще изпише противовъзпалителни препарати.

Още една причина за възпалителните процеси в лигавицата на устната кухина са хормоналните нарушения, които създават подходящи условия за свръх размножаването на бактерии.

Например, при момичета това може да се случи по време на пика на пубертета и на растежа на тялото. Бременните жени също могат да се сблъскат с този проблем. А за справянето му помага правилното и редовно почистване на зъбите.