Темата за мъжката продуктивност винаги предизвиква интерес не само сред учените, но и сред голяма част от обществото. Ако имате пропуски по темата или са ви интересни последните открития на учените прочетете няколко любопитни факта, свързани със сперматозоидите, техните функции и характеристики. Въпреки, че знаем, че по време на всяка еякулация, мъжете произвеждат около 200 милиона сперматозоиди, какво всъщност знаем за тях?

Те реагират на вашата диета

Според резултатите от проучванията, някои хранителни вещества могат да бъдат добри за количеството и качеството на спермата. Проведените изследвания върху мишките сочат, че докозахексаеновата киселина, или DHA мастна киселина, е от съществено значение за образуването на сперматозоидите.

Резултатите от проучването показват, че при по-възрастните мъже богатата диета на антиоксиданти или мултивитамини е препоръчителна. Едно изследване на учените от националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ към министерството на енергетиката в САЩ установява, че мъжете над 44 години, които имат високи нива на витамин C в диетата си са изложени на 20% по-малък риск от увреждане на ДНК на сперматозоидите, в сравнение с техните връстници, които консумират по-малко витамин C.

Изследователите докладват в списание „Раждаемост и стерилитет“ през 2012 г., че антиоксидантите, нивата на витамин Е, цинк и фолиева киселина имат подобни ефекти.

Сперматозоидите изглеждат смешно

Здравите сперматозоиди имат гладка овална глава и дълга опашка. Оказва се, че по голяма част от сперматозоидите не са толкова фотогенични. Всъщност само около една трета от спермата на мъжа изглежда нормално.

„Дефектите на сперматозоидите могат да се забележат в трите части на клетката: главата, гърлото или опашката, както и едновременно в различни комбинации от тях. Например, дефектните сперматозоиди може да имат двойни глави или по-малки или големи размери, огънат врат, тънки гърла или огънати или счупени опашки, както и множество шлака.  Учените не са установили дали тези морфологични аномалии допринасят за влияние на функцията на сперматозоидите“, съобщава Найдербергер, шеф на катедрата по урология в Университета на Илинойс в Чикаго.

Спермата е открита от холандец

Сперматозоидите не са били открити до 1677 г., когато под микроскопа на Антони ван Льовенхук се виждат „animalcules“ или движещи се като змиорки сперматозоидите, взети от собствената му проба.

В първоначалния си доклад Льовенхук пише: „Телата им бяха закръглени, но тъпи отпред и с дълга и тънка опашка“.

Дълго време функцията на сперматозоидите остава неясна

Антони ван Льовенхук може да е открил един нов свят на клетки в семенната течност, но той не открива как сперматозоидите оплождат яйцеклетката. В действителност, процесът на оплождане не е доказан до 1879 г. През 1600 година, учените раждането е резултат от миниатюрна заготовка в яйцеклетката или сперматозоидите. Вярващите в тази теория са твърдели, че са виждали малки хуманоиди в главата на сперматозоидите. Според тях жените са просто инкубатор за мъжкото семе.

Спермата при мъжете с ясно изразени мъжки характеристики не се отличава от тези с по-изразени женски черти

Жените са склонни да усещат привличане към мъже с дълбоки и мъжествени гласове. Но изследвания, публикувани през декември 2012 г. в списание „PLoS ONE“ констатират, че тези момчета, които често се наричат „мачо“ нямат по-добро качество на спермата, отколкото господата с пронизителен глас. В действителност, концентрацията на сперматозоидите при мъжете с по-дълбок глас е по-ниска, отколкото при тези с по-висок.

„Възможно е дълбокият глас да изпраща тръпки по гръбнака на една жена, защото се свързва с нивата на тестостерон“, пишат изследователите. „Въпреки това високото ниво на тестостерон може действително да възпрепятства производството на сперматозоиди, което предполага, че спадът на концентрацията на спермата може да е еволюционен компромис.“