Често децата получават неприятни усещания в корема, подуване или диария.

Родителите се притесняват дали това не е признак на инфекция, не е ли опасно наличието на клебсиели или стафилококи, трябва да се дават антибиотици или други препарати.

Колко са опасни бактериите в червата, необходимо ли е да се изследва и лекува детето, когато няма оплаквания или някакви определени признаци на влошено здраве.

Чревни бактерии – какво е това УПФ?

В червата на детето още от ранна възраст могат да обитават не само полезни, но и от групата на т.нар. УПФ – условно патогенна флора, бактерии.

В обичайни условия при липса на сериозни здравословни проблеми, те се отнасят към индивидуалните варианти на нормата на микрофлората, и не изискват каквито и да е действия.

Не е необходимо да се приемат лекарства за отстраняване на тези бактерии, често това влошава ситуацията и предизвиква вече реални проблеми със здравето.

Важно е да се укрепва имунитета, който помага за поддържане на активността на тези групи бактерии, а също и да се следи за храненето и профилактиката на чревни инфекции и глистни инвазии.

В детските черва могат да се открият гъбички от рода Кандида, ентерококи, стафилококи или клебсиели, в малки концентрации не вредят на детето, ако не се проведе неоправдано лечение.

Опасно ли е наличието на стафилококи в изследванията?

Сред бактериите, които се отнасят към стафилококите, има няколко различни видове, съществено различаващи се по степен на опасност. Така например, сапрофитният или епидермален, е повсеместно разпространен сред природата.

В отделни случаи неоправданите действия на пациентите водят до това, че напълно безобидни стафилококи от тази група придобиват агресивна форма, поради ненужно лечение.

Ето тогава, ако се образуват мутиращи стафилококи, устойчиви на антибиотици са възможни проблеми – развитие на стафилококова инфекция с диария и повръщане.

Затова не трябва сами да лекува дисбактериоза, така само изследванията ще покажат по-високи нива на бактерии.

Зластистият стафилокок също не е признак за здравословни проблеми. Но с неговото наличие в резултатите от изследванията се обясняват до 90% от детските проблеми с храносмилането и с изхождането.

Важно е да се разбира, че откриването на стафилококи в посявката от изпражненията съвсем не означава стафилококова инфекция.

Стафирококова инфекция – какво представлява

Ако говорим конкретно за инфекция, то тя възниква при заразяване с патогенни щамове на възбудителя, попаднали от външна среда – ръце на персонала, храна, въздух в болниците.

Много рядко се предизвиква от стафилокок, който обитава червата и е обичаен за детето. Тази инфекция се проявява с много висока и трудно сваляща се температура, повторно повръщане и диария, силна болка в корема и токсикоза.

В крайна сметка това води до обезводняване и тежко състояние. Обикновено причини за инфекциите с т.нар. вътреболнични щамове бактерии, което е характерно за родилни домове или болници, детски домове.

Наличието на стафилокок в изпражненията – това не е инфекция, това е нормална условно патогенна флора, и лечение не е необходимо. Напълно неоправдано е за откриване на микроба да се прави посявка от ръцете на майката или от гърдите, да се изследва млякото.

Последното може да стане нестерилно само при наличие на гноен мастит при кърмачката, тогава инфекцията е опасна за нея самата, но и не и за детето. При него млякото с микроби се смила, както и обикновеното мляко.