От самото раждане педиатрите ни учат как правилно да се грижим за носа на новороденото – да почистваме с памучни тампони, да овлажняваме въздуха в детството.

Но с растежа на детето възникват по-сложни въпроси относно грижите за нослето.

При обикновена хрема в случай на остри вирусни инфекции се постига добро носово дишане с използване на съдосвиващи средства в детска доза, а също и с капки с етерични масла при липса на алергия.

Премахването на слузта с помощта на промиване на носа е спорен въпрос, дори сред педиатрите, но има условия, при които методът е еднозначно полезен.

Носът се промива задължително в случай на силно изразено затруднено дишане, особено през нощта, при трудности с кърменето и сученето.

А също и при липса на навик за изсекване.

Тази мярка ще бъде полезна в случате, когато достатъчното количество течности, овлажняването на въздуха в детската не води до облекчение.

Как и защо да промиваме нослето на детето?

Световната асоциация на отоларинголозите се отнася към промиването на носа като към спомагателна техника.

Christopher L. Brown и Scott M. Graham твърдят, че промиването на носа е важен метод за борба със заболяванията на носа, при условия на правилен избор на концентрации на разтвора.

Трябва да се осигури и безопасна техника за въвеждане на водната струя

Съществуват много възможности за очистване на носната кухина – домашни или купешки разтвори, с помощта на специализирани устройства или обикновена медицинска спринцовка без игла.

В Университета на Айова се препоръчва следната рецепта: 4 чашки преварена вода с 1.5 чаена лъжица сол.

За да разберем точно каква е необходимата концентрация, е препоръчително да купим от аптеката флаконче физиологичен разтвор и с помощта на спринцовка да промием носа на детето.

Освен това е възможно очистване на нослето с помощта на създаване на положително или отрицателно налягане.

Днес се продават и аспиратори под формата на накрайници за прахосмукачка, с които слузта се отстранява от носа с помощта на тръбичка.

Лекарите предупреждават, че този метод за отстраняване на слуз е възможен само при изключително внимателно използване на най-ниската степен на прахосмукачката.

Също не се препоръчва изтегляне на слузестия секрет в продължение на дълъг период от време – 3-5 секунди са напълно достатъчни.

При силно запушване на носа промиването е добре да се направи на няколко серии.

За да разберем какви са усещанията на детето, следва да пробваме приспособлението върху себе си.

Ако държим аспиратора повече 5 секунди, може да възникне неприятно усещане за запушване на ушите.

При правилно използване този аспиратор добре отстранява слузта и осигурява нормален сън.

Как да не вкараме разтвора в ушите на детето?

Устройствата за създаване на положително налягане на струята – „Делфин“, „Аквамарис“, „Аквалор“ и подобни имат различна концентрация на разтвора и растителни добавки.

2 базови правила за безопасност на използване на подобни устройства:

• Главата трябва да е леко надолу към мивката при въвеждане на течност;
• При изсекване устата трябва да се държи полуотворена;

Целта е избягване създаването на отрицателно налягане в евстахиевата тръба, което повлича след себе си засмукване на слуз.

За да не попадне излишната течност в кривото гърло, помага издаването на звука „К“, това приповдига мекото небце.

Ако детето почувства попадане на вода в ухото, трябва да направи едно напразно гълтане, за да се изтече попадналата течност в хранопровода.