Обикновено те са безобидни, но понякога може да е необходимо лечение.

Какви са симптомите при прорези по езика

На повърхността на езика е възможно да се появят бразди или гънки с различна дълбочина. Те са в центъра или са разположени по краищата, напречно или покрай самия край на езика. Понякога изглежда, че прорезите разделят езика на няколко части. И човек обикновено не чувства болка, освен в случаите, когато в браздите заседне храна.

Защо се появяват прорези по езика

Някои хора ги смятат за вариант на нормата, но точна причина не е определена. Възможно е те да са свързани с наследственост или с някои заболявания.

Географски език

Така се нарича възпалителното заболяване, при което на повърхността на езика се появяват червени гладки петна, които са с бели линии около тях. Често това се съчетава с бразди и прорези.

Горещата, пикантна и кисела храна може да предизвика парене. Смята се, че патологията се предава по наследство.

Болест на Мелкерсон-Розентал

Това е рядко неврологично заболяване, при което се развива паралич на лицевия нерв, отичат лицето и устните, а по езика се образуват гънки и прорези. Първите признаци се появяват в детска или подрастваща възраст. Точните причини за възникване на патологията не са известни. Някои учени я смятат за предвестник на болест на Крон или на саркоидоза.

Синдром на Даун

Това е особеност в развитието, при което се появява допълнително копие на 21-ва хромозома. Заради тази генетична патология децата със Синдром на Даун имат вродени анатомични особености и характерен външен вид – плоско лице, скъсен череп, очи с клепачи на вътре, ниско разположени очи, голям език, който не може да се побере в устата, и често е покрит с прорези.

Псориазис

Някои лекари забелязват, че прорези по езика имат и хората, страдащи от псориазис или по-тежката пустулозна форма. Това е хронично възпалително заболяване, при което се появяват червени или люспести плаки.

Възможно е те да засегнат косместата част на главата, дланите и стъпалата, лактите или да покриват големи участъци по цялото тяло.

Орофациална грануломатоза

Това е рядко заболяване, при което в тъканите на устните и на езика се образуват плътни участъци – грануломи. Патологията може да се появи по неизвестна причина и във всяка възраст. Обикновено едната или двете устни стават сухи и отичат, в средата и по ъгълчетата на устата се появяват прорези, а кожата започва да се лющи. Освен това възникват и други симптоми:

  • Болезнени язви от вътрешната страна на бузите, устните или около венците;
  • Петна по лигавицата на обвивката на устата;
  • Бразди по езика.

Диагнозата орофациална грануломатоза се поставя по изключение. Това означава, че първоначално се правят опити за отхвърляне на всички възможни други заболявания, при които може да се формира грануломатоза, например, саркоидоза, болест на Крон и дори туберкулоза. Също е необходимо да се потвърди, че това не е алергия.

Какво да правим, ако се появят бразди по езика

Необходимо е да се обърнем към зъболекар, който ще огледа устната кухина и да направи препоръки. Обикновено никакво лечение не е необходимо, достатъчно е да се спазва хигиена, да се почисти повърхността на езика от остатъците от храната.

Ако езика се подуе, боли и се зачерви, могат да бъдат изписани антисептици за жабурене на устата или хормонални препарати и обезболяващи без рецепта. А при орофационална грануломатоза – антибиотици или имуномодулатори.

В повечето случаи прорезите на езика не налагат провеждането на лечение, макар и да изглеждат обезпокоително в устата, и най-вече, ако човек страда от хипохондрични състояния.

Ако не предизвикват физически симптоми, браздите по езика се приемат за вариант на нормата. Още повече, ако са достатъчно малки като размери, че да не допускат навлизането на частици храна в тях, което би могло евентуално да създаде предпоставки за развитие на симптоматика, например, дразнене.