През есента много хора се замислят за необходимостта от целенасочена профилактика на паразити, особено сред децата. Сезонът на пясъчниците и на плодовете, директно от дърветата е зад гърба ни.

Рискът от възникване на глистни инвазии ги има при всеки човек, но при децата е особено висок. Затова и много хора се замислят за профилактичен прием на противоглистни препарати. Но до колко е целесъобразен?

Лекарства против глисти за профилактика

Глистите могат да нанесат вреда на човешкия организъм. И наистина, в някои държави наистина лекарите препоръчват периодична противоглистна профилактика.

Това се отнася за държавите с ниско ниво на обществена хигиена, а също и тези с тропичен климат. За щастие, нашата страна не попада в тази група. Рискът от развитие на глистни инвазии е сравнително нисък при отчитане на общите условия на живот.

Приблизително 70% от хората, периодично приемащи противоглистни препарати за профилактика, дори нямат никакви подозрителни симптоми, които да ги насочат към възможно заразяване.

Много родителите се опитват да дадат на детето препарат срещу глисти, ако то започне да се скърца със зъби през нощта. А всъщност зад този симптом се крие само психоемоционално напрежение на детето и нищо повече.

Доста относителни симптоми на глистна инвазия могат да станат и нарушения на апетита и недостатъчно добра имунна функция, събуждане по нощите и гризане на нокти.

Понякога при наличие на подозрителна симптоматика хората успешно търсят медицинска помощ, но процесът на търсене на паразити може да бъде доста сложен и продължителен.

Затова дори някои лекари допускат профилактичен прием на препарати на основата на пирантел, които се смятат за най-щадящи за организма.

Но този подход не е особено разумен и доста безотговорен по отношение на собственото здраве или здравето на близките, особено ако става въпрос за неукрепнал организъм.

Защо са опасни препаратите против глисти?

Тези медикаменти далеч не са безопасни. Не се отпускат за профилактика, а за унищожаване на паразити. Като пример, може да се разгледа албеданзол – активен съставка на някои противоглистни медикаменти.

Лекарите настоятелно препоръчват на жените, които го приемат, да не забременяват в рамките на 6 месеца след лечението.

Това означава, че лекарството има доста силен отравящ ефект по време на прием, който се запазва доста дълго време. Приемът на този препарат за всеки случай е наистина неразумно решение.

Дори при оправдан прием противохелминтните медикаменти могат да предизвикат нежелани ефекти, сред които:

 • Главоболие;
 • Световъртеж;
 • Гадене, което може да стигне до повръщане;
 • Болезнени усещания в областта на стомаха;
 • Обриви по кожата;
 • Алергични реакции от различен тип;
 • Намаляване на имунната активност;
 • Нарушения на качеството на съня;
 • Запек, диария, метеоризъм;

Освен това лекарствата против глисти изискват правилен прием.

Трябва да се пият определен брой пъти, с точен интервал и оптимална доза – в зависимост от типа на установената глистна инвазия и препоръките на лекаря.

Каква трябва да бъде профилактиката?

Предотвратяването на хелминтози трябва да е с неспецифичен характер. За избягване на здравословните проблеми, се препоръчва:

 • Да се спазва лична хигиена и редовно да се мият ръцете – важно е това правило да се научи и от децата, намаляване на риска от инфектиране с паразити чрез битови контакти;
 • Отчитане на риска от заразяване при ядене на маринована или пушена риба, а също и суши;